Tekst objavljen: 17.06.2018 16:00        


Bankari ističu da su najmanje zainteresovani da na ovaj način izmiruju potraživanja i da čine sve da bi zaplenu imovine izbegli.

Na aukcijama oduzeta imovina ide za bagatelu

Građanima koji kasne u otplati kredita, lizinga ili minusa banke i izvršitelji plene imovinu koju potom na javnim aukcijama prodaju u bescenje.

Osim kuća, stanova i njiva, na aukcijama se prodaju i najrazličitiji predmeti i sitnice i po upola nižoj ceni od procenjene, koja već u startu može da parira cenama na buvljaku.

Posetioci aukcija koje se redovno objavljuju na sajtu dobos.rs mogu da kupe televizor za 4.000 dinara, veš mašinu za 5.000, peglu za 1.000, a kancelarijske stolice za 500 dinara. U ponudi se nalazi i veliki izbor stolova, troseda, klima-uređaja, plakara i umetničkih dela.

U ponudama banaka mogu se naći i polovni automobili, jeftiniji i do 1.500 evra u odnosu na četvorotočkaše istog modela koji se nude na autopijacama.

Tako se automobil "reno 5" oduzet neplatišama može pazariti i za 214 evra, dok je za "golfa" 4 potrebno izdvojiti 890 evra. Automobili se prodaju ili direktnom pogodbom sa vlasnikom ili na aukciji, gde se kao prodavci javljaju banke, lizing kuće, izvršitelji i stečajni upravnici.

Kada neki zaplenjeni artikal ide na aukciju nudi se po ceni koja iznosi 60 odsto procenjene vrednosti.

Ukoliko prva licitacija ne uspe, na sledećoj su cene još niže i proizvod se prodaje za 30 odsto stvarne cene. Jedini uslov je da se plati učešće u visini od 10 odsto cene.

Bankari ističu da su najmanje zainteresovani da na ovaj način izmiruju potraživanja i da čine sve da bi zaplenu imovine izbegli, ali da su ponekad i na to primorani.

-Svaki peti zajam u Srbiji je nenaplativ.

Kod preduzeća je stanje još alarmantnije jer je svaki treći kredit problematičan, a kriza svakodnevno stvara nove dužnike. Banke su ranije najviše volele hipoteke na nekretnine, ali kako tržište nekretninama stagnira, sve se češće opredeljujemo za pokretne stvari - objašnjavaju u jednoj banci.

Zanimljivo je da je zakonom zabranjeno da se plene obuća, odeća, posteljina, posuđe, neophodan nameštaj, šporet, hrana i ogrev za tri meseca, ordenje, medalje i odlikovanja, lična pisma, rukopisi i invalidska pomagala.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dejan 12.06.2018 18:13

    da izuzmemo da se generalno da je kupovina takvih stvari I nekretnina iz kategorije "oteto prokleto". Medjutim, realno nigdese ne pise o problem da kada obican svet proba da kupi nesto od interesantnih nekretnina onda se tu pojave "savetnici" koji ce vam objasniti da ne pokusavate da se nadmecete za nekretninu ili cete lose proci. Umesto da se cena podigne, sto je interesantno prodavcu I siroj populaciji koja bi resila tako neke svoje problem, ponovo postoji kriminalni monopol nad onim sto zaista vredi kupiti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prodaja imovine izvršitelji banke dužnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana