Tekst objavljen: 03.01.2019 14:01        


Da je nešto od sintetike, a ne od pamuka, najčešće prvi osete oni koji su alergični na veštačke materijale. Više od trećine odevnih predmeta na našem tržištu koje je analizirala Tržišna inspekcija nisu bili odgovarajuće obeleženi, što znači da je svaka treća pamučna majica ustvari napravljena od veštačkih materijala.

Na etiketi pamuk, a u stvari sintetika

Gledanje etiketa izgubilo je smisao, a ako nemate decenije iskustva baratanja sa najrazličitijim materijalima, ogromne su šanse da će vas prepredeni trgovci prevariti i da ćete, misleći da kupujete prirodne materijale, završiti sa sintetikom, iako na etiketama uredno piše "pamuk 100 odsto".

Da je nešto od sintetike, a ne od pamuka, najčešće prvi osete oni koji su alergični na veštačke materijale, a onda i svi ostali koji shvate da se u ovom lažnom pamuku mnogo više znoje i da majica nakon kratkog nošenja počinje da se oseća.

Da ovo nije samo naša uobrazilja dokazale su i kontrole Tržišne inspekcije koja je u drugoj polovini 2018. godine izvršila 535 inspekcijska nadzora u kojima je kontrolisala podatke istaknute na ušivnoj etiketi koji se odnose na podatke o zemlji porekla, proizvođaču i postupku održavanja i čišćenja. Ove godine tržišna inspekcija uzela je uzorke proizvoda koji su, potom, prošli laboratorijsko ispitivanje sirovinskog sastava.

- Uzeto je 264 odevnih predmeta i raznih tkanina za koje je ispitivanjem i analizom od strane kontrolne laboratorije ocenjeno da kod 91 uzorka sirovinski sastav odstupa od deklarisanog, odnosno navedenog na etiketi, što iznosi 35,47 odsto - kaažu u Ministarstvu trgovine.

Doneta su 104 rešenja o zabrani isporuke tekstilnih proizvoda u vrednosti od oko 7.000.000 dinara. Takođe, tržišni inspektori su podneli 71 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Ukoliko je potrošač na osnovu podataka koje je dobio od trgovca kupio robu, za koju se tokom korišćenja ustanovi da ne poseduje ta svojstva, on ima pravo da se sa reklamacijom obrati prodavcu. Trgovac je dužan da najkasnije u roku od 15 dana po prijemu reklamacije obavesti potrošača o odluci, bila ona popravka, zamena, povraćaj novca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Šta sve mora da piše na deklaraciji garderobe

- naziv i vrsta robe
- sastav i količina
- podaci o proizvođaču
- zemlja porekla, datum proizvodnje i rok upotrebe
- uvoznik, kvalitet (klasa)
- upozorenje na eventualnu opasnost ili štetnost robe
- tekstilni proizvod mora da ima oznaku veličine i načina održavanja

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
povraćaj novca potrošači trgovac novac garderoba roba

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana