Tekst objavljen: 19.05.2018 16:02        


U Srbiji je registrovano 866 agencija za posredovanje u poslu nekretnina, a stanove i poslovni prostor kupcima nudi 1.826 agenata. Svi oni moraće zbog dopuna Zakona o prometu i zakupu nepokretnosti da prođu kompletnu proveru. 

Na kontrolu ide 1.826 trgovaca nekretninama

Skeniraće im se prošlost, da bi se utvrdilo da li je neko od njih osuđivan za privredni kriminal, odnosno da li je neko "prao" novac, davao mito, ili je na bilo koji način povezan sa finasiranjem terorizma.

Ukoliko neko od zaposlenih ili gazda "padne" na ovom "skeneru", ta agencija biće brisana iz registra. Odnosno, moraće da otpusti radnika ili da promeni vlasništvo.

Izmenama Zakona biće definisane obaveze i mere koje moraju da se preduzmu do juna ove godine, a deo su Akcionog plana iz stretegije Srbije za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, a odnose se na izveštaj ICRG grupe koja se bavi procenama političkih, ekonomskih i finansijskih rizika zemalja u svetu. Na izmenu postojećeg zakona uticao je i izveštaj Komiteta "Manival" Saveta Evrope iz 2016. godine.

Ovo telo je u svom izveštaju navelo mere koje Srbija preduzima u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Oni konstatuju nedostatke u sistemu, ali rad Uprave za sprečavanje pranja novca u Srbiji izveštaj ocenjuje pozitivno. Naša zemlja je 11. po riziku.

- Navodno, član komiteta iz Hrvatske nije nam bio naklonjen, pa smo zbog toga smešteni u visokorizične zemlje - navodi Milić Đoković, ispred udruženja "Klaster nekretnine" i član radne grupe za dopunu Zakona. - Svi

IZVEŠTAJ "MANIVELA"

Članovi "Manivel" komiteta bili su u Srbiji od 28. septembra do 9. oktobra 2015. godine. U izveštaju na 215 strana navodi se da je izuzetno mali broj ljudi osuđen za pranje novca. Oni navode da postoji organizovan kriminal. Nema presuda za finansiranje terorizma, a tada se vodio samo jedan postupak. U izveštaju navode da iz krivičnih dela poreske utaje proističe znatna količina nelegalno stečenog novca.
posrednici, sa svakim upisanim agentom, imaće obavezu da dobiju uverenje da nisu osuđivani zbog privrednih malverzacija i dela koji se tiču Zakona o pranju novca i finansiranja terorizma.

Dopuna Zakona doneće nekoliko novina. Birokratska procedura za zaposlene biće komplikovanija. A u "Klasteru nekretnina" sumnjaju da će biti pravih efekta.

- Ukazujem da nema pranja novca kroz posredovanje u prometu nekretnina. Zloupotreba i promet na crno je moguć samo kroz investicije, ulaganje i gradnju. Pre svega, to mogu da rade oni koji zidaju, advokati, ili kako to već rade u svetu, preko of-šor kompanija - ukazuje Đoković, tvrdeći da u do sada otkrivenim slučajevima pranja para ni u jednom nisu bile uključene agencije za posredovanje u prometu nekretnina.

Kada dopuna Zakona prođe Skupštinu i bude objavljena u "Službenom glasniku", Srbija će biti jedna od retkih zemalja gde su agenti za posredovanje nekretnina u potpunosti "čisti" pred zakonom.

Prema rečima Željka Stojanovića, iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, oni će za sve one koji su u ovom momentu upisani u registar posrednika, obezbediti podatke o kažnjavanju. To znači da neće biti dodatnih troškova za mala i srednja preduzeća.

- Čeka nas veoma naporan posao, jer imamo registrovane agencije u čak 79 gradova u Srbiji - objašnjava Stojanović. - Ako se proverom ustanovi da je neko kažnjavan za privredni kriminal i aktivnosti vezane za terorizam, po službenoj dužnosti će ta agencija biti brisana iz registra posrednika.

Ovaj predlog dopune Zakona je prošao Vladu i skupštinske odbore, pa bi trebalo uskoro da se nađe pred poslanicima u Skupštini. Kada zakon stupi na snagu, upisani u Registar posrednika za 60 dana moraće da imaju traženi dokument.

SVE U REGISTRU

Prema rečima Željka Stojanovića, na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija nalazi se jedinstveni registar.

- Mnoge zemlje Evopske unije nemaju ovakav registar, kao mi. Sada svaki zainteresovani kupac stana može da proveri da li je posrednik u prometu registrovan i da li obavlja posao u skladu sa zakonom. Tu je upisan i svaki agent imenom i prezimenom - objašnjava Stojanović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
licencirani agenti nekretnina agenti za nekretnine agencije za nekretnine kupoprodaja nekretnina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana