Tekst objavljen: 25.08.2015 14:01        


Ministarstvo finansija saopštilo je danas da je deficit budžeta Srbije na kraju jula bio 24,2 miliade dinara, a zajedno sa rashodima za projektne zajmove, koji nisu deo budžeta ali pripadaju nivou republike, 34,6 milijardi dinara. 

Na kraju jula deficit budžeta Srbije 24,2 mild dinara

U julu su ostvareni prihodi u iznosu od 85,2 milijarde dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 83 milijarde dinara što je rezultiralo mesečnim suficitom u iznosu od 2,2 milijarde dinara.

Poreski prihodi u julu iznosili su 76,6 milijardi dinara, a visok nivo prihoda ostvaren je zahvaljujući visokoj uplati akciza i dobrom prihodu po osnovu PDV.

Prihod od akciza u iznosu od 24,7 mlrd dinara rezultat je više faktora, navedeno je na internet stranici Ministarstva finansija.

Povećana potrošnja goriva uzrokovana poljoprivrednim radovima i većim obimom saobraćaja, naročito tranzitnog, rezultirala je većim prihodima po osnovu akciza na naftne derivate.
Drugi razlog visokog priliva po osnovu akciza je utvrđivanje novih iznosa akciza na duvanske proizvode u julu, u skladu sa zakonom.

Uobičajeno je da se u periodu pre utvrđivanja novih viših iznosa akciza povećava obim uvoza i proizvodnje cigareta, što se reflektuje na naplatu akciza.

U julu je ostvaren najviši prihod od PDV u ovoj godini - 39,6 milijardi dinara, istaknuto je u saopštenju i ukazano da se u julu uplaćuju tromesečne obaveze po ovom osnovu, a ostvaren je i značajan prihod po osnovu PDV na uvoznu robu.

Rast prihoda po osnovu poreza na dohodak rezultat je uplata godišnjeg poreza na dohodak građana, dok je zbog povraćaja po osnovu poreza na dobit umanjen prihod od ovog poreskog oblika.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 8,4 milijardi dinara, a donacije su iznosile 0,2 milijardi dinara.
Rashodi su bili niži nego u prethodnom mesecu, uglavnom zbog manjeg iznosa za otplatu kamata.
Razlika je delimično ublažena povećanjem rashoda za socijalnu zaštitu, zbog isplate otpremnina radnicima preduzeća u restrukturiranju, većim kapitalnim izdacima i većim izdacima po osnovu garancija.

Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (Fond PIO, RFZO, NSZ i fond SOVO) iznosili su 18,7 milijardi dinara, a najveći deo se odnosi na transfer za penzije u iznosu od 16,6 milijardi dinara, dok je na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,7 milijardi dinara.

Na nivou opšte države u periodu januar-jul zabeležen je deficit u iznosu od 39,4 mlrd dinara, dok je deficit u julu iznosio četiri milijarde dinara.

Bolji rezultat od planiranog sa prihodne strane u najvećoj meri posledica je visoke uplate dividendi i dobiti javnih preduzeća u iznosu od oko 27 milijardi dinara.
Osim toga bolja od očekivane je i naplata poreskih prihoda, pre svega PDV, akciza na duvanske proizvode i derivate nafte i doprinosa.

Sa rashodne strane najveći efekat je imalo slabo izvršenje kapitalnih izdataka, kao i otpremnina za radnike preduzeća u restrukturiranju.

Posmatrano po delovima opšte države, kod AP Vojvodina zabeležen je suficit u iznosu od 1,9 milijardi dinara, dok na nivou lokalnih samouprava suficit iznosi 6,8 milijardi dinara.

Što se tiče fondova socijalnog osiguranja, Nacionalna služba za zapošljavanje i RFZO su u blagom suficitu, dok su PIO fond i fond SOVO u deficitu 4,0 i 0,7 milijardi dinara.

Deficit ova dva fonda je očekivan s obzirom na značajne depozite iz prethodnih godina kojima raspolažu.
Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, se u najvećoj meri finansiraju iz kredita, te je njihov ukupan deficit na kraju jula iznosio 9,5 milijardi dinara, navedeno je u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PIO fond republika srbija deficit budžeta buđet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana