Tekst objavljen: 06.11.2015 16:24        


Na Produktnoj berzi u Novom Sadu, nakon prošlonedeljnog potpunog izostanka trgovanja, ove sedmice je prodato skromnih 123 tona robe vrednosti 2.742.300 dinra, saopštila je Berza. Prodato je 100 tona kukuruza sa vlagom do 16,5 procenata, po ceni od 17,05 dinara, kao i 23 tone soje po ceni od 45,10 dinara po kilogramu.

Na Produktnoj berzi prodato 123 tone robe

Srbija trenutno ima više od 2,5 miliona tona žitarica u izvoznom potencijalu. Međutim, u Srbiji se trenutno gotovo uopšte ne trguje ovom robom. Ovo je trenutno stanje na tržištu žitarica, i po tome ova godina predstavlja jedinstveni izuzetak kada se se uzme u obzir višegodišnje ustaljeno pravilo da je upravo ovo period koji bi trebao da bude period najintenzivnijeg trgovanja kukuruzom i pšenicom, ukazuju stručnjaci Berze.

Od tržišta kukuruza se najviše očekivalo. Međutim, niz okolnosti jednostavno nije išao na ruku trgovcima ovom robom.

Najznačajnija destinacija za naše izvoznike je svakako luka Konstanca na Crnom moru. Cene u crnomorskom izvoznom regionu su pod najvećim uticajem zemalja koje gravitiraju tom regionu, a to su pre svih Rusija i Ukrajina koje su, u velikoj tržišnoj svetskoj utakmici na tržištu žitarica, niskim cenama bukvalno preotele neka tržišta sve do skoro neprikosnovenim izvoznicima kao što su SAD i EU.

Upravo takve niske cene su ugrozile i izvoznu kalkulaciju srpskih izvoznika, pa je i izvoz naših izvoznika za Konstancu neuobičajeno mali, navodi se u saopštenju.

Indeks Produktne berze PRODEX je zabeležio minimalni rast indeksne vrednosti od 0,04 indeksnih poena i zaključen je na 205,87 poena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
glavni indeks berze produktivna berza promet na berzi cena kukuruza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana