Tekst objavljen: 25.02.2016 11:02        


Cene nafte u Aziji su danas ponovo u padu nakon kratkotrajnog jučerašnjeg oporavka, posle vesti o padu američkih zaliha, pošto je vodeća članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OEPK), Saudisjka Arabija, "ubila" svaku nadu za smanjenje proizvodnje. 

Nada u dogovor naftaša, cene nafte u padu

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u aprilu pala je za četiri centa na 32,11 dolara, dok je sirova nafta "brent" za aprilske isporuke skliznula za tri centa na 34,38 dolara za barel, izveštava agencija AFP. Oba tipa nafte su tokom dana smanjila gubitke zabeležene u jutarnjem trgovanju.

Cene su se prethodnog dana blago oporavile pošto su trgovci zanemarili rast američkih zaliha sirove nafte, dajući prednost inforamciji o padu zaliha naftnih derivata, kao što je benzin.

Međutim, ubrzo su strahovanja zbog prenatrpanog tržišta ponovo izbila u prvi plan, pošto su nade u dogovor vodećih svetskih proizvađača o ograničavanju proizvodnje "crnog zlata" munjevito iščilele.

"OPEK nije u stanju da učini ništa, to je činjenica", izjavio je glavni tržišni strateg kompanije CMC markets iz Australije, Majkl Mekarti, dodajući da "naftni kartel" nema kapacitete da "koordinira aktivnosti svojih članica, pa će svaki od naftnih ''bikova'' koji se oslanja na to da će OPEK sesti za pregovarački sto biti vrlo razočaran".

Cene ove sirovine su krenule da se oporavljaju, odlepljujući se kratkotrajno sa gotovo 13-godišnjeg minimuma na koji su pale ovog meseca, nakon što su vodeći proizvođači, Saudijska Arabija i Rusija, nedavno predložili zamrzavanje proizvodnje pod uslovom da i drugi naftaši slede njihov primer.

Nade u to da bi OPEK mogao da smanji proizvodnju su se, međutim, brzo ugasile juče posle izjave saudijskog ministra za naftu Ali al-Naimi, da članice organizacije, umesto rezanja produkcije, planiraju da zamrznu proizvodnju na vosokim nivoima iz januara, navodi Frans pres.

Ključni proizvođač i član OPEK-a, Iran, koji je intenzivirao pumpanje nafte posle ukidanja zapadnih ekonomskih sankcija vezanih za nuklearni program Teherana, takođe je reagovao hladno na predlog o zamrzavanju proizvodnje, podseća francuska agencija.

Vrednost nafte se survala oko 70 odsto sa visina na kojima je bila sredinom 2014. godine usled zabrinutosti zbog dugotrajne prevelike ponude, u vreme kada privredni rast najvećih potrošača, kao što je Kina, usporava.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetske zalihe nafte nafta na berzi cena nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana