Tekst objavljen: 26.04.2016 12:02        


Cene nafte su se danas blago oporavile u azijskom trgovanju nakon oštrih gubitaka posle informacije da je Saudisjka Arabija pri kraju sa radovima na proširenju jednog naftnog polja, koje će povećati njenu proizvodnju "crnog zlata". 

Nafta blago porasla uoči izveštaja o zalihama u SAD

Analitičari, međutim, smatraju da će ovi dobici biti kratkog veka s obzirom na dugotrajne probleme sa prevelikom ponudom nafte, dok trgovci nervozno iščekuju izveštaj o američkim komercijalnim zalihama te sirovine koji treba da bude objavljen sutra, prenosi agencija Frans pres.

Američka "laka" nafta WTI za junske isporuke ojačala je za 31 cent (0,73 odsto) na 42,95 dolara za barel, a severnomorska sirova nafta "brent" za dostavu u junu je porasla za 30 centi (0,67 odsto) na 44,78 dolara.

Cene oba tipa nafte su juče potonule posle vesti njujorške agencije "Blumberg news" da će saudijska državna naftna kompanija vrtka Aramko završiti proširenje svog naftnog polja Šajbah do kraja maja, čime će proizvodnja nafte najvećeg svetskog izvoznika dostići ukupan kapacitet od 12 miliona barela dnevno.

Jučerašnji gubici su prekinuli sedmodnevni uspon cena "crnog zlata" koji je bio podstaknut optimističnim ekonomskim podacima iz Kine, najvećeg svetskog potrošača energije, kao i nagoveštajima da bi razgovori o ograničavanju proizvodnje nafte mogli biti ponovo pokrenuti.

"Iako smo uočili neka pozitivna pomeranja tokom današnje trgovačke sesije, njihov volumen je vrlo blag", izjavio je za Frans pres glavni tržišni strateg u kompaniji CMC Markets u Singapuru, Majkl Mekarti.
Prema njegovim rečima, pažnja će sutra biti usmerena na pokazatelje o komercijalnim zalihama sirove nafte u SAD, koje su trenutno blizu istorijskog rekorda.

Američke Federalne rezerve takođe treba sutra da okončaju svoju najnoviju sednicu o monetarnoj politici. Iako se ne očekuje da će objaviti neke nove mere, dileri se nadaju da će dobiti neke naznake o daljim smernicama monetarne politike i povećanju kamatnih stopa u budućnosti.

Tržište nafte u svetu u protekle dve godine pogađa slaba tražnja, hiperprodukcija, usporavanje globalne ekonomije, naročito u Kini, i prezasićenost ponude.

Razgovori o rešavanju problema prevelike produkcije, održani ovog meseca u Dohi, završeni su neuspehom, pošto je Saudijska Arabija, kao vodeći proizvođač, odbila da učestvuje u zamrzavanju proizvodnje ukoliko u tome ne učestvuje i njen glavni rival - Iran.

Teheran je saopštio da neće smanjiti pumpanje nafte u trenutku kada se vraća na tržište dok ne dostigne nivo proizvodnje koji je imao pre zapadnih sankcija uvedenih zbog nuklearnog programa te zemlje, podseća francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američke zalihe zalihe nafte cena nafte nafta laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana