Tekst objavljen: 18.06.2015 9:59        


Terminske cene nafte su tokom jutrošnjeg trgovanja u Aziji pale, nakon američkog izveštaja o energentima i signala centralne banke SAD da će kamatne stope u narednom periodu mirovati, navode analitičari. 

Nafta jeftinija, smanjene zalihe u SAD

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 21 cent na 59,71 dolar, dok je nafta tipa "brent" za avgustovsku isporuku u Londonu pojeftinila 10 centi na 63,77 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Američko Ministarstvo energetike je saopštilo da su zalihe sirove nafte u najvećem svetskom potrošaču tog energenta u nedelji zaključno sa 12. junom smanjene za 2,7 miliona barela i u padu su sedmu uzastopnu nedelju.

Sa druge strane, zalihe u ključnom trgovisnom čvorištu u Kušingu, Oklahoma, porasle su za 100.000 barela, a proizvodnja nafte iznosila je 9,59 miliona barela dnevno, svega 21.000 barela manje u odnosu na rekordni maksimum iz prethodne nedelje. Velike američke zalihe ključni su razlog koji stoji iza pada cena većeg od 50 odsto između juna prošle i kraja januara ove godine.

Trgovci pomno prate kretanje kamatnih stopa, čiji rast obično vodi jačanju dolara. Snažniji dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji koriste slabije valute, što umanjuje tražnju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte pad cene nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte Terminske cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana