Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 25.11.2016 8:54        


Cene nafte zaključene su blizu 48 dolara po barelu na trgovanju u Njujorku, nakon što je irački premijer izjavio da će Bagdad učestvovati u planiranom smanjenju proizvodnje koje je najavila Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK). 

Nafta na nivou oko 48 dolara, Irak podgrejao nade

"Irak će, na sastanku OPEK-a sledeće nedelje, prihvatiti da podnese deo tereta i da smanji proizvodnju nafte", izjavio je premijer Hajder Al-Abadi, prenosi agencija "Blumberg news".

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u januaru neznatno je oslabila, za sedam centi na 47,96 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku. Cena američkog "crnog zlata" je pala čak za 63 centa na 47,40 dolara pre emitovanja izjave iračkog premijera u 10,30 časova pre podne u Vašingtonu, navodi njujorška agencija.
Ukupan obim trgovanja iznosio je oko 15 odsto ispod 100-dnevnog proseka u popodnevnom trgovanju u 14,55 časova.

Severnomorska nafta "brent" za dostavu u januaru pojeftinila je za 17 centi na 48,95 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu.

"OPEK dominira u svemu na tržištu", kaže Rob Tamel, generalni direktor i portfolio menadžer u kompaniji Tortoise Capital Advisors LLC.

Prema njegovim rečima, Irak i Iran su krucijalni za dogovor u OPEK-u, i očekivanja u pogledu postizanja sporazuma su, kako kaže, verovatno veća nego pre ijednog sastanka do sada.

"Sledeća nedelja će biti ključna za određivanje kratkoročne budućnost cena nafte", izjavio je Adam Mudri, iz kompanije "Džon Henkok" u Bostonu, koji učestvuje u upravljanju obveznicama naftnih i gasnih kompanija i portfoliom privatnog kapitala vrednim sedam milijardi dolara.

Naftni kartel se dogovorio u septembru o kolektivnom smanjenju proizvodnje na između 32,5 miliona i 33 miliona barela dnevno, rekavši da će utvrditi individualne proizvodne kvote zemalja članica pre samita 30. novembra. Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku, OPEK je u oktobru pumpao 33,8 miliona barela dnevno.

Irak želi da OPEK smanji proizvodnju za 900.000 barela dnevno, jer niske cene pogađaju globalne investicije u toj industriji, rekao je Al-Abadi.

Šef odeljenja za istraživanja tržišta energije u kompaniji "S||P Capital IQ" iz Njujorka, Stjuart Glikman, smatra da postoje tri moguća ishoda samita OPEK-a.

"Mogu da zaista srežu proizvodnju, zatim da zamrznu proizvodnju, a treća opcija je da se sastanak ''raspadne''. Jedino što će imati uticaj na tržište nafte je da se smanji pumpanje, i to u svim zemljama a ne da ceo posao padne samo na Saudijce", dodaje on.

Rusija mesecima govori da bi radije zamrzla proizvodnju nego da je smanji, što bi bio njen doprinos u dogovoru o stabilizaciji tržišta ove sirovine. Dok Rusija govori o zamrzavanju proizvodnje, Saudijska Arabija privatno očekuje da će se Moskva pridružiti sporazumu, ako OPEK sreže svoje pumpanje, tvrde ljudi upoznati sa razmišljanjem Saudijaca, navodi "Blumberg".

Rijad je, kako kažu, nepopustljiv u stavu da Rusija mora da smanji isporuke ako želi da plan za ublažavanje globalne prezasićenosti ponude na tržištu nafte uspe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena nafte zalihe nafte opek-a cena nafte na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana