Tekst objavljen: 02.03.2016 14:10        


Cene nafte su pale danas u azijskoj vremenskoj zoni, pošto trgovci iščekuju izveštaj o američkim zalihama te sirovine, za koji se očekuje da će pokazati dalji rast. 

Nafta pala uoči američkih podataka o zalihama

Nakon što su u utorak cene zatvorene na višem nivou posle najnovijih ruskih poziva na zamrzavanje proizvodnje kako bi se smanjila globalna prezasićenost ponude, američka "laka" nafta WTI za aprilske isporuke pala je jutros 39 centi (1,13 odsto) na 34,01 dolara na tržištu u Njujorku.

Severnomorska nafta "brent" za isporuke u maju skliznula je za 16 centi (0,43 odsto) na 36,65 dolara na Londonskoj berzi.

"Rast američkih zaliha nafte je gotovo postala norma. Zalihe su već na istorijski visokom nivou", a tržišta se prema tome odnose nonšalantno držeći i delje "podignut palac na ruci", kaže investicioni analitičar kompanije "Filip fjučers" u Singapuru, Danijel Ang.

"Američka proizvodnja je, s druge strane, malo zanimljivija, jer konačno počinje da pokazuje korigovanje. Imamo visoka očekivanja u pogledu toga da će američka proizvodnja nafte sada pasti mnogo više imajući u vidu cene od 30 dolara za barel u regionu, što bi moglo da dovede do ublažavanja prevelike globalne ponude", dodao je.

Istraživanje "Blumberg njuza", uoči današnjeg saopštenja američke Administracije za informacije o energetici (EIA), pokazuje da su američki zalihe sirove nafte verovatno porasle za 3,4 miliona barela sa prošlonedeljnog 86-godišnjeg rekordnog nivoa.

Predviđa se da će EIA izvestiti da su zalihe benzina i destilata goriva (kategorija koja uključuje dizel i lož ulje) pale, dodaje "Blumberg".

Cene nafte su juče porasle usled rasta optimizma prema zamrzavanju proizvodnje kako bi se ojačalo tržište, pošto je Rusija saopštila da domaće naftne grupacije podržavaju taj predlog.

Otvarajući sastanak sa šefovima ruskih naftnih kompanija, predsednik Vladimir Putin je izjavio da je ministar energetike Aleksandar Novak razgovarao sa drugim zemljama proizvođačima nafte o sastavljanju sporazuma o zamrzavanju proizvodnje.

Putin je rekao da je ideja da se "ruska proizvodnja u 2016. fiksira na januarskom nivou", od 10,8 milona barela dnevno u proseku, što je post-sovjetski rekord.

Trzište nafte je ostvarilo rast u drugoj polovini februara, kada su se vodeća članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), Saudijska Arabija, i nečlanica OPEK-a, Rusija, dogovorile o zamrzavanju proizvodnje na januarskom nivou, ukoliko se i drugi veliki proizvođaci pridruže tome.

Međuti, razočaranje što nema smanjenja proizvodnje i sumnja u to da je dogovor o zamrzavanju moguć, doprineli su nedavnim volatilnostima na tržištu, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta i gas cena nafte na berzi cena nafte svetske zalihe nafte cena nafte na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana