Tekst objavljen: 07.03.2016 14:01        


Cene nafte su proširile dobitke u današnjem trgovanju u Aziji, podstaknute snažnim podacima o povećanju broja novih radnih mesta u SAD, kao i smanjenjem američke proizvodnje "crnog zlata", što je podgrejalo nade da će prevelika globalna ponuda biti ublažena.

Nafta počela nedelju s rastom cena

Slabljenje "zelene novčanice" takođe je pomoglo rastu tražnje za naftom izraženom u dolarima, koja je sada jeftinija za kupce čije su domaće valute jače.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u aprilu skočila je za 67 centi (1,87 odsto) na 36,59 dolara, a sirova nafta "brent" za majske isporuke je poskupela 75 centi (1,94 odsto) na 39,42 $ za barel, prenosi agencija AFP.

Oporavak cena od petka nastavljen je treću sedmicu uzastopno zahvaljujući smanjenju američke proizvodnje.

Američko ministarstvo rada izvestilo je u petak da je u vodećoj svetskoj privredi u februaru otvoreno 242.000 novih radnih mesta - što je podstaklo nadu da će porasti tražnja za naftom, iako su podaci pokazali pad plata američkih radnika.

"Imali smo dva pravca kretanja, s jedne strane snažan rast novog zapošljavanja u SAD, a s druge strane manji rast plata, kao i slabiji američki dolar", naveo je u telefonskoj izjavi iz Sidneja glavni tržišni analitičar u australijskoj kompaniji "CMC Markets", Rik Spuner, za AFP.

"U toku je... zamah cena sirovina generalno, a nafta je deo toga", dodao je on.
Agencija "Blumberg njuz" je izvestila da su američki naftaši smanjili broj aktivnih bušotina na najniži nivo u više od šest godina.

Međutim, analitičari kažu da je za veći oporavak cene ove ugrožene sirovine, potrebno da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) smanji proizvodnju.
"Daleko smo od bilo kakvog sporazuma o smanjenu proizvodnje. Tržište je reagovalo na iniciranje samog sastanaka, ali od tada nije bilo ničeg bitnijeg što bi ohrabrilo tržišta", primećuje Spuner.

Saudijska Arabija, Rusija, Katar i Venecuela su se dogovorili 16. februara u Dohi da zamrznu proizvodnju nafte ukoliko se drugi proizvođači pridruže tome.

Najveći afrički proizvođač nafte, Nigerija, najavio je prošle nedelje da ključni proizvođači ovog energenta planiraju da se sastanu u Rusiji krajem ovog meseca kako bi razmotrili predloženo zamrzavanje proizvodnje.

"Tržišta nafte će nastaviti pomno da prate pregovore s drugim članicama OPEK-a i predstojeće ekonomske podatke za Kinu i evrozonu", izjavio je šef azijsko-pacifičkog odeljenja za naftu i gas kompanije " Ernst||Jang", Sandživ Gupta za agenciju AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte oporavak cene nafte blagi rast cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana