Tekst objavljen: 02.09.2015 9:22        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji ponovo pale, jer trgovci još prilagođavaju svoje pozicije slabim podacima o prerađivačkoj aktivnosti u SAD i Kini, a na obaranje cena "crnog zlata" uticala su i očekivanja izveštaja o američkim zalihama, kažu analitičari. 

Nafta pojeftinila u očekivanju izveštaja o zalihama

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinila je 1,14 dolara, na 44,27 dolara, dok je cena sirove nafte "brent" pala za 91 cent, na 48,65 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cena WTI je juče pala 3,79 dolara, a "brenta" za 4,59 dolara, nakon što su Kina i SAD, dva najveća svetska potrošača nafte, registrovale loše podatke o fabričkoj aktivnosti.

Indeks upravljanja nabavkom (PMI) za prerađivački sektor Kine pao je u avgustu na trogodišnji minimum od 49,7 poena sa julskih 50 poena. Podaci ispod 50 poena ukazuju na usporavanje prerađivačke aktivnosti.

Sa druge strane, prerađivačka aktivnost u SAD je u avgustu oslabila na 51,1 poen, najniži nivo u ovoj godini, sa 52,7 poena iz jula.

Trgovci očekuju da će nastupiti dodatni pad cena nafte nakon današnjeg objavljivanja izveštaja o zalihama tog energenta u SAD.

Kako javlja njujorška agencija "Blumberg", analitičari prognoziraju skok zaliha od 900.000 barela, a rast zaliha je obično signal slabije tražnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cene nafta pala zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana