Tekst objavljen: 18.02.2016 13:02        


Cene nafte su povećale dobitke danas u Aziji, pošto su trgovci pozdravili komentare iranskog ministra nafte koji je pohvalio uslovni sporazum između Saudijske Arabije i Rusije o zamrzavanju nivoa porizvodnje, što podgreva nadu da će se tržište ove sirovine stabilizovati. 

Nafta povećala dobitke posle izjave iranskog ministra

Iranski ministar Bidžan Zanganeh rekao je juče da će Teheran "podržati svaku meru koja može da stabilizuje tržište i podstakne rast cena", ali je uskratio komentar o tome da li će se Iran pridružiti bilo kakvom ograničavanju svoje proizvodnje, prenosi agencija Frans pres.

Njegova izjava usledila je posle sastanka sa kolegama iz Iraka, Venecuele i Katara u Teheranu, na kom se razgovaralo o krizi globalne prezasićenosti ponude nafte.

Cena američke "lake" nafte WTI za isporuku u martu porasla je za 50 centi, ili 1,63 odsto na 31,16 dolara, a sirova nafta "brent" za aprilske isporuke skočila je za 47 centi, odnosno za 1,36 procenata na 34,97 dolara za barel.

WTI nafta je juče poskupela za više od sedam odsto, a "brent" za 5,6 odsto.
U utorak su se Saudijska Arabija i Rusija, dva najveća proizvođača "crnog zlata" u svetu, dogovorili da zamrznu proizvodnju, ali samo ukoliko i drugi slede takav primer.

Iako preko potrebno smanjenje produkcije nije najavjeno, trgovci smatraju da je najnoviji razvoj događaja korak u pravom smeru koji pruža toliko željeni predah, nakon što su cene ove sirovine "koketirale" s 13-godišnjim minimalnim nivoom prošle nedelje.

"Cene su naglo skočile posle te najave (uslovnog zamrzavanja proizvodnje), ali su dobici ograničeni jer na tržištu vlada zabrinutost da načelni sporazum neće biti široko prihvaćen, prvenstveno od Irana, koji namerava da poveća proizvodnju do nivoa pre sankcija", kaže šef azijskog odseka za naftu i gas kompanije "Ernes||Jang", Sandživ Gupta.

"Ipak, ohrabrujuća izjava iranskog ministra nafte podržala je cene", dodao je on.
Analitičar kompanije "Filip fjučers", Daniel Ang, smatra da će bilo kakav potez Irana u smislu odobravanja smanjenja proizvodnje biti presudan, jer je ta zemlja od ukidanja zapadnih ekonomskih sankcija u januaru, uvedenih zbog nuklearnog programa Teherana, samo intenzivirala proizvodnju.

"Ako ublaže proizvodnju i saglase se sa njenim usporavanjem i tako pomognu celoj ovoj situaciji, onda mislim da će to biti pobeda", rekao je Ang za Frans pres.

Kako klonule cene nafte podrivaju ekonomije zavisne o toj sirovini, ilustruje podatak da je Venecuela juče podigla cene benzina, prvi put u dve decenije, za oko 6.000 odsto i devalvirala nacionalnu valutu bolivar.
Pažanja analitičara sada je usredsređena na saopštenje Ministarstva energertike SAD o američkim zalihama nafte, koje se očekuje kasnije danas.

Prethodni izveštaj je pokazao pad zaliha za oko 800.000 barela u nedelji završenoj 5. februara, ali trgovci taj nivo i dalje smatraju vrlo visokim.

"Kratkoročno tržište nafte će ostati nestabilno, kao odgovor na tekuće pregovore nivoima proizvodnje", ocenjuje Sandživ Gupta, a prenosi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zalihe nafte cena nafte rast cene akcija nafta i gas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana