Tekst objavljen: 26.05.2016 12:00        


Sirova nafta "brent" nadmašila je nivo od 50 dolara za barel prvi put u 2016. godini u današnjem azijskom trgovanju, nakon što su podaci iz SAD pokazali dalji pad komercijalnih zaliha "crnog zlata", što je dodatno podgrejalo očekivanja o smanjenju preobilne ponude na svetskom tržištu. 

Nafta probila nivo od 50 USD za barel prvi put u 2016.

Severnomorska sirova nafta "brent" za isporuke u julu poskupela je za 33 centa na 50,07 dolara po barelu, dok je američka "laka" nafta WTI trgovana za 29 centi više na nivou od 49,85 dolara, izveštava agencija AFP.

Cena na nivou od 50 dolara predstavlja ključnu kvotu i trgovci analiziraju da li taj nivo može biti održiv na "duže staze".

Rast cena usledio je pošto je na tržištima objavljena vest da su američke komercijalne zalihe nafte pale za 4,2 miliona barela u nedelji do 20. maja, prema podacima američkog Minsitarstva za energetiku.

Do smanjenja zaliha došlo je usled ograničenja proizvodnje u Kanadi zbog velikog požara u zapadnim pokrajinama te zemlje, koja je najveći dobavljač sirove nafte na američkom tržištu.
Kanadska centralna banka objavila je juče da će požar uticati na pokazatelje proizvodnje u toj zemlji.

"Vest o američkim zalihama, u kombinaciji sa saopštenjem iz Kanade, dali su podstrek cenama da probiju kvotu od 50 dolara", rekao je za AFP rukovodilac prodaje u kompaniji CMC Markets, Aleks Vidžaja.

Cene oba tipa nafte su se tokom prethodne dve nedelje približavale nivou od 50 dolara, ali je jačanje američke valute ograničavalo njihov rast.

Snažnija "zelena" novčanica, koja uporno raste u odnosu na korpu glavnih valuta, čini dolarske cene sirovina poput nafte skupljim, što utiče na slabljenje tražnje.
Pojedini analitičari su skeptični u pogledu toga koliko dugo se cene "crnog zlata" mogu održati na sadašnjem nivou.

Osim jačanja dolara, veliki izvoznik nafte, Iran, saopštio je da će povećavati proizvodnju nakon što su mu ukinute zapadne sankcije u januaru ove godine, što dodatno podiže ionako obilnu ponudu.

"Izvanredan oporavak cena nafte od preko 80 odsto u odnosu na nivo s početka godine je možda bio preteran, budući da se osnovni makro uslovi nisu promenili proporcionalno", ocenjuje analitičar kompanije IG Markets, Bernard Ou, u tržišnom komentaru.

"To sugeriše na zaključak da je špekulativna trgovina pokretala cene ovih meseci, pa one stoga ne mogu biti održive", smatra Ou.

Globalno tržište nafte sunovratilo se sa nivoa od preko 100 dolara za barel pre dve godine na oko 27 dolara početkom 2016, usled uporne prezasićenosti ponude.

Cene su se od tada oporavile, čemu je doprinela višenedeljna vatrena stihija u Kanadi, kao i nemiri koji su pogodili energetsku infrastrukturu u Nigeriji, državi koja je najveći afrički izvoznik nafte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta na 50 dolara barel nafte cena nafte svetske zalihe nafte laka nafta skok cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana