Tekst objavljen: 29.02.2016 13:32        


Cene nafte su danas porasle, ohrabrene nadom da će jačanje rasta najvećeg svetskog potrošača, Sjedinjenih Američkih Država, "upiti" deo prevelike globalne ponude "crnog zlata", koja je imala negativan uticaj na tržišta. Američka "laka" nafta WTI za isporuku u aprilu porasla je dva centa na 32,80 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku, izveštava Frans pres.

Nafta raste na krilima američkih ekonomskih rezultata

U Londonu je cena balera severnomorske nafte "brent" za aprilske isporuke skočila za 35 centi, na 35,45 dolara.

Glavni tržišni strateg kompanije CMC Markets u Sidneju, Majkl Mekarti, kaže da bolji pokazatelji od očekivanih o privrednom rastu i prerađivačkom sektoru u SAD ukazuju na rast tražnje za naftom.

Američke narudžbine trajnih dobara skočile su u januaru 4,9 odsto, nakon dva meseca pada, pokazali su podaci objavljeni u četvrtak.

Ministarstvo trgovine je zatim iznenadilo analitičare u petak revidiranim podacima o rastu američkog bruto društvenog proizvoda (BDP) u četvrtom kvartalu, podigavši raniju preliminarnu procenu od 0,7 procenata na jedan odsto.

Cene nafte su pale oko 70 odsto od sredine 2014. godine zbog zabrinutosti u vezi sa dugotrajnom prevelikom ponudom te sirovine, u situaciji kada ekonomski rast vodećih potrošača, kao što je Kina, usporava.

Cene nafte su se prošle nedelje blago oporavile usled očekivanja da će najveći proizvođači smanjiti proizvodnju, međutim Mekarti kaže da su trgovci "jako prizemljili" nagađanja u pogledu sporazuma između članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

"Među trgovcima je kredibilitet OPEK-a pao na nulu. Mislim da oni kao organizacija više ne predstavljaju faktor od uticaja na razmišljanje krajnjih korisnika na tržištu", rekao je on, prenosi Frans pres.
"Trgovci jednostavno ne veruju da OPEK ima kapacitet da uradi bilo šta", dodao je.

Saudijska Arabija, kao i Katar i Rusija, prošle nedelje su objavili preliminarni dogovor o zamrzavanju proizvodnje na nivoima iz januara, ukoliko se drugi veliki proizvođači pridruže tome.

Međutim, Saudijska Arabija, najveći proizvođač nafte u OPEK-u, isključila je svaku mogućnost smanjenja produkcije, a Iran je odbacio da se pridruži zamrzavanju proizvodnje.

Podaci o proizvodnim aktivnostima u Kini će dati "intonaciju" kretanjima cena nafte ove nedelje, smatra Sandžv Gupta, šef azijsko-pacifičkog odseka za naftu i gas kompanije "Ernst||Jang", prenosi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skočila cena nafte američki bdp oporavak cene nafte zalihe nafte opek-a nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana