Tekst objavljen: 14.09.2016 13:58        


Cene nafte su se malo opravile na današnjem trgovanju u Aziji, ali su nade u održivi oporavak zagasile posle najnovijeg upozorenja Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da će globalna prezasićenost ponude potrajati duže nego što se očekivalo.

Nafta se oporavlja, upozorenje IEA ograničilo dobitke

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u oktobru porasla je za 21 cent na 45,11 dolara, a sirova severnomorska nafta "brent" za novembar je ojačala za 18 centi na 47,28 dolara po barelu, izveštava agencija AFP.

U trenutku kada trgovci očekuju neko rešenje sa sastanka proizvođača nafte kasnije ovog meseca, IEA je juče saopštila da rast tražnje za naftom usporava dok ponuda raste.

Organizacija sa sedištem u Parizu je upozorila na to da će se prezasićenost ponude zadržati "najmanje do kraja prve polovine sledece godine", revidirajući svoju raniju projekciju da će prevelika ponuda splasnuti u drugom delu 2016. godine.

Prognoza IEA usledila je posle izveštaja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), objavljenog u ponedeljak, u kome se predviđa da će zemlje nečlanice naftnog kartela zabeležiti rast proizvodnje u 2017, što takođe predstavlja promenu stava OPEK-a u odnosu na ranije prognoziran pad.

"Preko noći je udaren još jedan ekser u kovčeg, pošto su OPEK i IEA revidirali naniže svoje procene o tražnji nafte u 2017. godini", kaže Džefri Hejli, viši tržišni analitičar na trgovinskoj platformi Oanda.

"Bikovi na tržištu nafte koji već dugo trpe, sada će se sa nervozom fokusirati na pokazatelje američke Uprave za energetske informacije (EIA) o zalihama sirove nafte koji treba da budu objavljeni večeras u Njujorku", dodao je on.

Američka Uprava za energetske iInformacije će kasno večeras objaviti podatke o komercijalnim zalihama sirove nafte u SAD u nedelji zaključno sa 9. septembrom, koji se smatraju merilom tražnje u vodećem potrošaču "crnog zlata" u svetu.

Američke zalihe su prošle nedelje pale najviše u 17 godina, iznenadivši tržišta, mada analitičari to smanjenje pripisuju obustavi uvoza i prekidu proizvodnje na nekim bušotinama zbog jakog uragana u Meksičkom zalivu, a ne rastu tražnje.

Trgovci s nestrpljenjem očekuju bilo kakav dogovor o zamrzavanju ili smanjenju proizvodnje kada se krajem ovog meseca u Alžiru budu sastali proizvođači iz OPEK-a sa nečlanicama "naftnog kartela".

"Još uvek postoje brojne sumnje u pogledu toga da li se može postići dogovor", navela je kompanija IG Markets u analizi.

"Najveći svetski proizvođač, Saudijska Arabija, ''mlaka'' je prema zamrzavanju, dok Iran i Irak i dalje povećavaju proizvodnju posle ratova i sankcija, i oni verovatno neće podržati bilo kakav sporazum dok nastavljaju pumpanje nafte u punom kapacitetu", smatraju u IG Marketsu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta laka nafta opel proizvodnja nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana