Tekst objavljen: 18.10.2016 15:59        


Niže procene rasta američkih zaliha nafte u drugoj nedelji oktobra pogurale su danas cene "crnog zlata" ponovo na nivo iznad 50 dolara za barel, oko kog se vrte od prošlomesečne odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) o smanjenju proizvodnje. Cene naftnih fjučersa su ojačale u Njujorku za 0,5 procenata, smanjujući jučerašnji pad od 0,8 odsto, izveštava agencija "Blumberg".

Nafta se vratila na nivo iznad 50 dolara

Zalihe nafte u SAD su, prema istraživanju njujorške agencije sprovedenom uoči sutrašnje objave vladinih podataka, verovatno porasle za 2,1 milion barela prošle nedelje.

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u novembru trgovana je danas na nivou od 50,18 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, što je rast za 24 centa. WTI nafta je juče pala za 41 cent na 49,94 dolara po barelu, oslabivši drugi dan zaredom. Ukupan obim trgovanja bio je oko 37 odsto ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska sirova nafta "brent" za isporuku u decembru ugovarana je danas po ceni od 51,78 dolara za barel, ili za 26 centi više nego juče, na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Cene "brenta" su juče bile u padu za 43 centa (0,8 odsto) na 51,52 dolara za barel.

Američke zalihe benzina su verovatno smanjene prošle nedelje za 1,13 miliona barela, prema "Blumbergovoj" anketi, sprovedenoj uoči podataka Uprave za energetske informacije (EIA). Zalihe sirove nafte širom SAD povećane su do 7. oktobra na 474 miliona barela, što je najviši sezonski nivo u najmanje tri decenije.

Nafta je ojačala za 12 procenata otkako je OPEK postigao dogovor 28. septembra u Alžiru o upravljanju ponudom. Investitori očekuju sastanak naftnog kartela sledećeg meseca na kom će biti razrađeni detalji za sprovođenje sporazuma.

Odbor OPEK-a će se prethodno sastati krajem ovog meseca kako bi pokušao da reši razlike u stavovima svojih članica u pogledu proizvodnih kvota po zemaljama pojedinačno.

"Cene nafte se konsoliduju", rekao je Kris Veston, glavni tržišni strateg kompanije IG u Melburnu u telefonskoj izjavi za "Blumberg", dodajući da je "tržiste ''nagradilo'' dobre vesti iz OPEK-a".

Ocenjujući da je malo verovatno da će doći do kolapsa cena nafte, Veston je ukazao da bi takav crni scenario mogao da se dogodi samo kada bi se desilo nešto "izuzetno razočaravajuće" uoči novembarskog sastanka OPEK-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
svetske zalihe nafte cena nafte na berzi opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana