Tekst objavljen: 26.08.2015 11:50        


Cene sirove nafte su danas porasle, ali su ostale blizu šestogodišnjih minimuma uoči objavljivanja najnovijeg izveštaja o zalihama tog energenta u SAD, navode analitičari. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u oktobru poskupela je 28 centi na 39,59 dolara, a "brent" takođe za oktobarsku isporuku 29 centi na 43,50 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Nafta skuplja uoči izveštaja o zalihama u SAD

Obe vrste nafte su juče poskupele nakon što su u ponedeljak pale na najniži nivo od početka 2009. usled strahovanja od obilnih globalnih zaliha i usporavanja privrednog rasta Kine.

Industrijska grupacija Amerikan petroleum institut je juče saopštila da su američke zalihe nafte snižene za 7,3 miliona barela u nedelji zaključno sa 21. avgustom, što ukazuje na zdravu tražnju u najvećem svetskom potrošaču nafte uoči objavljivanja zvaničnih podataka kasnije danas.

Cene nafte našle su se pod pritiskom nakon što je Kina pre dve nedelje devalvirala valutu i izazvala zabrinutost u svetu u pogledu njene ekonomije.

Vrednost akcija na svetskim berzama je od 11. avgusta, kada je Kina iznenadila tržišta i devalvirala juan, smanjena za više od pet biliona dolara, a akcije na kineskim berzama nastavile su da padaju i u narednim danima, pokrenuvši novi talas koji je oborio deonice na globalnim tržištima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi skok cene nafte zalihe nafte američke zalihe

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana