Tekst objavljen: 23.12.2015 10:38        


Cene nafte su danas u Aziji porasle, a američka i evropska nafta prodavane su po istoj ceni nakon ukidanja 40 godina stare zabrane izvoza nafte iz SAD. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u februaru poskupela je 32 centa na 36,46 dolara za barel, dok je sirova nafta tipa "brent", takođe za februarske isporuke, poskupela 35 centi takođe na 36,46 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Nafta skuplja uoči izveštaja o zalihama u SAD

Analitičari veruju da bi izveštaj o zalihama nafte u SAD mogao da preokrene nedavni rast cena obe vrste nafte uoči dugog božićnog vikenda. Očekuje se da će izveštaj pokazati da su američke zalihe ponovo uvećane.

Tržišni igrači pozdravili su odluku američkog Kongresa da ukine 40-godišnji embargo na izvoz nafte, uveden 1975. da bi se zaštitila snabdevenost SAD energentima u svetlu embarga na izvoz arapske nafte koji je potresao američku ekonomiju.

Od leta 2014, kada su se cene nafte kretale iznad 100 dolara za barel, vrednost sirove nafte je pala više od 60 odsto zbog prekomernih globalnih zaliha, slabe tražnje, usporavanja globalne ekonomije i jakog dolara.

Cene nafte su dodatno oslabile otkako je 4. decembra Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) odlučila da ne smanjuje rekordan nivo proizvodnje, uprkos slaboj tražnji i velikim globalnim zalihama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta skuplja nafta svetske zalihe nafte cena nafte na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana