Tekst objavljen: 26.10.2015 10:09        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, u očekivanju objavljivanja ekonomskih podataka iz SAD i Evrope, a nakon oštrog pada registrovanog prošle nedelje zbog bojazni od prekomernih zaliha. 

Nafta skuplja uoči objavljivanja podataka iz SAD i EU

Cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u decembru porasla je devet centi na 44,69 dolara, a cena sirove nafte "brent" za decembarske isporuke za tri centa na 48,02 dolara po barelu, prenosi agencija Frans pres.

Tržište je, prema tvrdnjama analitičara, protresla prošlonedeljna vest o šestom po redu obaranju kamatnih stopa u Kini za poslednjih godinu dana, u trenutku kada je druga najveća svetska privreda pogođena usporavanjem, prenosi agencija Frans pres.

Centralna banka Kine je krajem prošle nedelje snizila kamatne stope za 0,25 procentnih poena, obarajući takođe koeficijent obaveznih rezervi banaka.

"Ključni ekonomski podaci iz SAD o rastu porudžbina za trajnom robom, o bruto domaćem proizvodu (BDP) za treći kvartal, poslovnom poverenju, kao i podaci o nezaposlenosti u Evropskoj uniji, odrediće ovonedeljni karakter cena nafte", izjavio je analitičar kompanije EY, Sandživ Gupta.

Investitori će, takođe, blisko pratiti ovonedeljni sasatanak američke Uprave federalnih rezervi (Fed), koji bi trebalo da pruži novi uvid u planove te institucije vezano za podizanje kamatnih stopa, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skuplja nafta cena nafte pad i skok cene nafte cena nafte na berzi zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana