Tekst objavljen: 05.06.2015 9:32        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, ali je taj rast bio ograničen uoči današnjeg ključnog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), na kom će nivo proizvodnje "crngo zlata" po svoj prilici biti zadržan na dosadašnjem nivou, navode analitičari. 

Nafta skuplja uoči sastanka OPEK-a

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu poskupela je na Njujorškoj berzi dva centa na 58,02 dolara, dok je nafta tipa "brent" za julsku isporuku u Londonu poskupela osam centi na 62,11 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"OPEK će, kako se veruje, zadržati postojeći nivo proizvodnje, što bi moglo da podstakne nova strahovanja u vezi sa prezasićenošću tržišta pa očekujemo blagi pad cena", navodi analitičar singapurske firme CMC markets Nikolas Teo.

Zvaničnici 12-članog OPEK-a sastaju se danas u Beču da bi razgovarali o ciljevima proizvodnje. Organizacija koja proizvodi oko trećinu svetske nafte je na prethodnom sastanku u novembru zadržala nivo proizvodnje nafte od 30 miliona barela dnevno, što je delom doprinelo da cene nafte u januaru padnu na šestogodišnji minimum.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetske zalihe nafte zalihe nafte cena nafte na berzi cena nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana