Tekst objavljen: 09.10.2015 10:35        


Cene nafte su danas u Aziji nastavile da rastu, u očekivanju da će rastuća tražnja i pad proizvodnje nafte u SAD pomoći smanjenju prekomernih globalnih zaliha koje više od godinu dana pritiskaju tržište.

Nafta skuplja, WTI opet iznad 50 dolara za barel

U prepodnevnoj trgovini u Aziji, cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuke u novembru porasla je za 0,99 centi, na 50,42 dolara, dok je sirova nafta "brent" za novembarske isporuke koštala 0,85 centi više, odnosno 53,90 dolara po barelu, prenosi Frans pres.

Cene obe vrste nafte su u periodu april-septembar pale na šestogodišnji minimum zbog bojazni od prekomernih globalnih zaliha, usporavanja kineske privrede i očekivanog podizanja kamatnih stopa u SAD, navodi francuska agencija.

Ipak, cene nafte su u poslednjih nekoliko dana blago porasle, jer je američka Uprava federalnih rezervi (Fed) nagovestila da će odložiti podizanje kamatnih stopa, koje bi ojačalo vrednost dolara i učinilo naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji koriste druge valute.

Generalni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), Abdala Salem el-Badri, izjavio je juče da se očekuje da će globalna tražnja nafte porasti u ovoj godini više od projektovanog.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi zalihe nafte svetske zalihe nafte skok cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana