Tekst objavljen: 26.02.2016 11:42        


Cene nafte su danas potonule u Aziji, nakon što su trgovci "ubrali" profite od jučerašnjeg oporavka cena, podstaknutog nadom da bi glavni proizvođači mogli da se dogovore o ograničavanju proizvodnje "crnog zlata" na sastanku sledećeg meseca. 

Naftaši pokupili dobitke, pa pustili cene da padaju

Na jučerašnji skok cena je uticala izjava venecuelanskog ministra za naftu Eulohija Del Pina da se njegova zemlja priprema za sastanak sa drugim proizvođačima u martu, kako bi razmotrili načine za stabilizaciju tržišta ove sirovine, prenosi agencija Frans pres.

Tržišni sentiment su takođe podržali podaci o rastu američkih narudžbina trajnih dobara za 4,9 odsto u januaru, što ukazuje na poboljšane ekonomske izglede najvećeg svetskog potrošača sirove nafte.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u aprilu je jutros, oko 6,00 sati po Griniču, pala za sedam centi, na 33,00 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku.

U Londonu, severnomorska nafta "brent" za aprilske isporuke skliznula je za 19 centi na 35,10 dolara za barel, što je pad od 0,54 procenta.

"Jučerašnji oporavak se zaista ne duguje tržišnim fundamentima, već spekulacijama o tome da će biti postignuta neka vrsta dogovora između glavnih proizvođača o zamrzavanju proizvodnje", kaže tržišni strateg kompanije IG u Singapuru, Bernard Ou, za francusku novinsku agenciju.

Ali, kako dodaje, ta vest nije čvrst osnov da pogura cene nafte naviše, kao što se to dogodilo juče, "kada smo na tržištu videli neko ''ubiranje'' dobitaka".

Cene nafte pale su nedavno ispod 30 dolara za barel, pogođene zabrinutošću da će se globalna prezasićenost ponude produžiti, pošto Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) nastavlja sa tempom pumpanja koji nadmašuje tražnju, podseća Frans pres.

Bernard Ou takoće navodi da Venecuela ulaže velike napore za postizanje dogovora sa drugim proizvoćačima nafte za smanjenje proizvodnje, jer je privreda te južnoameričke zemlje žestoko pogoćena sunovratom cena ovog energenta.

Ipak, dodaje da "zapravo ne očekuje da će doći do bilo kakvog sporazuma, što će prilično razočarati učesnike na tržištu, tako da ćemo videti povratak cena sirove nafte na nivo ispod 30 dolara".

Rusija i Saudijska Arabija, kao i Venecuela i Katar, prošle nedelje su objavile preliminarni dogovor o zamrzavanju proizvodnje "crnog zlata" na nivoima iz januara, ali pod uslovom da i drugi veliki proizvođači postupe tako.

Iran, jedan od velikih proizvoćača koji intenzivira proizvodnju nakon ukidanja zapadnih ekonomskih sankcija vezanih za nuklearni program Teherana, ali i druge zemlje, reagovali su hladno na predlog o zamrzavanju produkcije, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
proizvođači nafte zalihe nafte cena nafte laka nafta crno zlato

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana