Tekst objavljen: 08.04.2015 16:18        


Budžetski deficit Saudijske Arabije biće dvostruko veći od prognoziranog, zbog ćega će kraljevina biti primorana da, prvi put u poslednjih 15 godina, izađe na tržište duga, saopštila je danas saudijska istraživačka kompanija "Džadva riserč".

Naftna rupa u saudijskom budžetu

Budžetski deficit ovog najvećeg svetskog izvoznika nafte, koji je pogođen sunovratom cena tog energenta, dostići će u ovoj godini 106 milijardi dolara u odnosu na vladine prognoze od 39 milijardi dolara, navodi se u kvartalnom izveštaju saudijske kompanije.

Kako se dodaje u izveštaju, prihodi Saudijske Arabije od nafte, koja u proseku izvozi 7,0 miliona barela dnevno, pašće za 35 odsto, na 171,8 milijardi dolara u 2015. godini, prenosi agencija Frans pres.

Ukupni budžetski prihodi Saudijske Arabije će, prema prognozama te kompanije, opasti za 33,7 odsto na 185 milijardi dolara, dok će budžetski rashodi ostati nepromenjenih 290,9 milijardi dolara.

Ova kompanija je, takođe, izrazila očekivanje da će se saudijska vlada ove godine vratiti na tržište duga, uprkos svojim ogromnim rezervama.

"Očekuje se da će vlada emitovati obveznice, u okviru svoje strategije finansiranja deficita", navodi kompanija Džadva.
Saudijska Arabija poseduje ogromne devizne rezerve, koje su krajem februara iznosile 714 milijardi dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zalihe nafte budžetski deficit saudijska arabija tržište duga

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana