Tekst objavljen: 08.05.2016 15:14        


Sedam velikih banaka u SAD, uključujući Bank of America, JP Morgan, Credit Suisse i Deutsche Bank-u, saglasilo se da plati ukupno 324 miliona dolara u okviru nagodbe po tužbi koja ih tereti za tržišne manipulacije kamatnim stopama.

Nagodba sedam banaka u SAD za nameštanje kamata

Sporazum je usledio posle odluke federalnog sudije, iz marta meseca ove godine, o pokretanju postupka po zajedničkoj tužbi koju su podneli strani investitori i penzioni fondovi protiv banaka, prenosi agencija Frans pres.

U tužbi je navedeno oko 15 banaka protiv kojih je zatraženo pokretanje sudskog postupka za manipulacije stopom ISDAfix, referentnom jedinicom za kamatne stope na finansijske derivate.

Okružni sudija DŽes Furman je, odbijajući predlog za odbacivanje slučaja, rekao da su tvrdnje tužitelja slične onima koje su protiv pojedinih istih banaka postojale i ranije, izmedju ostalog i za manipulacije Londonskom medjubankarskom kamatnom stopom, odnosno LIBOR-om, naveli su advokati tužilaštva.

Prema nagodbi, banka JP Morgan će platiti 52 miliona dolara odštete, a Benk ov Amerika, Kredi Svis, Dojče banka i Rojal Benk ov Skotland po 50 miliona dolara svaka.

Sitigrupu će ovo koštati 42 miliona dolara, a britansku Barkliz banku 30 miliona.
"Vrlo smo zadovoljni što ove banke nude našim klijentima stotine miliona dolara odštete", rekao je Dejvid Skot, advokat tužitelja, dok su se nadležni iz navedenih banaka, kako navodi Frans pres, za sada uzdržali od komentara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
JP Morgan banke tužba kamata Deutsche Bank Bank of America

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana