Tekst objavljen: 14.03.2019 14:03        


Rad na Pravilniku o garancijama putovanja koja organizuju turističke agencije u Srbiji trebalo bi da bude završen do maja.

Najniža licenca za turističke agencije bila 3.500 €

To je izjavio direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić.

U susret novoj zakonodavnoj regulativi o poslovanju turistickih agencija, u Privrednoj komori Vojvodine (PKV) održan je sastanak članica Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA).

Direktor YUTA je pre početka sastanka rekao da je novi Zakon o turizmu trenutno u skupštinskoj proceduri i da tek predstoje razgovori u vezi sa novim Pravilnikom o vrsti i uslovima garancije putovanja.

"Kroz Pravilnik o garancijama putovanja, moramo naći model plaćanja, u krajnjem slučaju osiguranja, na način da i male i velike agencije imaju iste ili identične uslove shodno njihovim prometima koje prave", rekao je Seničić.

Kaže da se očekuje da će Pravilnik biti završen do kraja maja.

Obaveza Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije je da u narednom periodu donese novi Pravilnik o vrsti i uslovima garancija putovanja, načinu aktiviranja i drugim uslovima koje mora da ispuni organizator putovanja u zavisnosti od vrste organizovanog putovanja, navodi se u saopštenju PKV.

"Tokom prošle godine, kod pojedinih turističkih agencija došlo je do zloupotreba u poslovanju i aktiviranja garancija za obeštećenje putnika, što je navelo osiguravajuće kuće da ove godine podignu visinu premije za garancije za organizatore putovanja kojima je isticala licenca, a to je većina agencija", rekla je viši samostalni stručni saradnik u Udruženju usluga PKV Dragica Samardžić.

Ona kaže da je najniža premija za licence izdate u januaru mesecu ove godine iznosila 3.500 evra, a prethodne godine 700 evra.

"To je dovelo do toga da veliki broj organizatora koji ostvaruju mali obim poslovanja nisu obnovili licence", kaže Samardžić.

Predlozi izneti na sastanku najviše su se odnosili na garancije za najmanje organizatore poslovanja kojima je ugroženo poslovanje, uz maksimalno uvažavanje želje države da se uredi tržište turističkih agencija, navodi se u saopštenju PKV.

Jedan od predloga bio je da turističke agencije plaćaju garancije srazmerno prometu i broju putnika na godišnjem nivou.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Drugi predlog je da se izvrši kategorizacija turističkih agencija prema načinu i vrsti turističkih proizvoda na: receptivne turističke agencije, agencije koje se bave autobuskim prevozom u zemlji i inostranstvu, turističke agencije koje obavljaju sve vrste agencijskih poslova i turističke agencije koje se bave prodajom individualnih aranžmana i avio karti.

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije biće član radne grupe koju će formirati Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije za izradu Pravilnika o vrsti i uslovima garancije putovanja, te će predlozi izneti na sastanku, biti smernice za rad te radne grupe, navodi se u saopštenju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turističke agencije turisti putovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana