Tekst objavljen: 21.05.2016 17:32        


Prvih pet najpoželjnijih poslodavaca u Srbiji su kompanije Coca- Cola Helenik, NIS, Telenor, EPS i Telekom Srbija, prema najnovijem istraživanju koje je sproveo portal Infostud tokom februara i marta. 

Najpoželjniji poslodavci Coca-Cola, NIS, Telenor...

Rezultati istraživanja "Najpoželjniji poslodavac 2016", urađeno metodom internet ankete u kojoj je učestvovalo 10.000 ispitanika, pokazali su da se na šestom mestu kao najatraktivniji poslodavac nalazi kompanija Nordeus, sledi firma Microsoft Softver, "Filip Moris Servisis", Pošta Srbije, i na desetom mestu Delta holding.

Kako navode iz Infostuda, učesnici u istraživanju kod poslodavaca najviše cene dobre međuljudske odnose i radnu atmosferu.

Na drugom mestu se nalaze prilike za stručno usavršavanje i napredovanje, dok se visina plate, odnosno materijalni razlozi nalaze na trećem mestu.

Medu kriterijumima koji utiču na atraktivnost poslodavca se nalazi i sigurnost radnog mesta, ugled i reputacija kompanije, ali i dobar tretman zaposlenih od strane menadžmenta.

U odnosu na tip vlasništva, najveći broj ispitanika, gotovo 40 odsto, smatra da je najbolje raditi za privatne kompanije u stranom vlasništvu. U državnim firmama bi radilo više od četvrtine anketiranih, dok bi se oko 17 procenata učesnika istraživanja odlučilo za domaću privatnu kompaniju.

Ovi rezultati predstavljaju značajnu promenu u odnosu na 2012. godinu, kada se u sličnom istraživanju većina učesnika opredelila za rad u državnim kompanijama (skoro dve petine), a svega 27 odsto je biralo privatnu kompaniju sa pretežno stranim kapitalom.

Takođe, poraslo je poverenje u domaće kompanije, 2012. je svega 4,8 odsto anketiranih želelo da radi u domaćoj privatnoj kompaniji, a sada taj procenat iznosi oko 17 odsto.

Ispitanici sa višim nivoom formalnog obrazovanja, kako se navodi u saopštenju Infostuda, radije bi radili u privatnoj kompaniji, dok su anketiranima starijim od 50 godina i nižim nivoom obrazovanja zanimljivije državne firme.

Očekivana prosečna zarada kod poželjnog poslodavca iznosi 72.366 dinara, pri čemu žene očekuju primetno nižu platu kod najpoželjnijeg poslodavaca (oko 65 hiljada dinara) u poredjenju s muškarcima (oko 80 hiljada dinara).

Žene koje su učestvovale u anketi imaju viši nivo obrazovanja od muškaraca, a očekuju niže plate.
Najveće plate očekuju oni koji imaju do 18 godina starosti - 155 hiljada dinara, zatim ispitanici koji imaju preko 50 godina - oko 79.000 u proseku, dok bi se oni izmedju 19 i 26 godina zadovoljili sa 58.000 dinara.
Za najpoželjnijeg poslodavca radi tek 24 odsto zaposlenih ispitanika, a na pitanje da li razmišljaju o promeni posla, 73 procenta anketiranih je dalo potvrdan odgovor, dok je gotovo trećina navela da tu opciju ne razmatra.

Na promenu posla su najspremniji zaposleni koji kod istog poslodavca rade između dve i sedam godina. Oni koji za istog poslodavca rade više od sedam godina ili manje od dve godine, ređe razmišljaju o promeni posla.

O novom poslu najčešće razmišljaju zaposleni između 41 i 50 godina starosti, a najmanje oni izmedu 19 i 25 godina, prema istraživanju Infostuda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poslodavci telenor coca cola

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana