Tekst objavljen: 24.04.2024 13:35        


Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gde je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. aprila

Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine


Naime, tog dana je za uncu zlata trebalo platiti 2.431 dolar. Početkom ove nedelje vidljivo je unovčavanje dobiti. Posebno se to odnosi na srebro koje je s pet posto minusa imalo najveći jednodnevni gubitak u više od tri godine.

Indikator zamaha konvergencije/divergencije pokretnog proseka (MACD) pao je ispod svoje signalne linije, što ukazuje da je srebro verovatno preokrenulo svoj srednjoročni trend i da će pasti još niže. Signal je poboljšan činjenicom da je MACD pouzdaniji pokazatelj na tržištima koja nisu u jakom trendu, kao što je slučaj sa srebrom.

Cena srebra će verovatno pasti na podršku s ranijih najviših vrednosti od 26 dolara. Na tom nivou se moglo bazirati i oporaviti. Odlučujući proboj ispod 26 dolara vratio bi srebro unutar njegovog jednogodišnjeg raspona i verovatno donje linije trenda na otprilike 23 dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Trgovanje zlatom i srebrom u utorak je bilo prigušenije, zlato je stotinak dolara bilo ispod rekordne vrednosti, ali je od početka godine ipak poraslo za zavidnih 13 odsto.

U međuvremenu, na tržištima kriptovaluta bitkoin sramežljivo raste nakon subotnjeg prepolovljenja, što se podudara s prilivima u američke ETF-ove. Naime, prilivi su bili negativni prošle sedmice do petka, a u petak i ponedeljak zabeležen je neto priliv u svežem novcu od oko 60 miliona dolara. Ipak, prognoze za bitkoin ostaju pozitivne, a delomično se taj optimizam temelji i na značajno povećanoj potražnji u razdoblju nakon halvinga.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
srebro plemeniti metali cena srebra vesti sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana