Tekst objavljen: 16.10.2022 9:00        


Francuski prehrambeni div Danon saopštio je danas da će prodati biznis s mlečnim proizvodima u Rusiji, dodajući da bi sporazum mogao da košta kompaniju otpisa do milijardu evra (978 miliona dolara)

Najveći svetski proizvođač jogurta prodaje svoj biznis u Rusiji


Pridružujući se sve dužoj listi globalnih kompanija koje uz visok ceh napuštaju Rusiju zbog rata u Ukrajini, Danone će prodati oko 90 posto svog poslovanja u toj zemlji, a zadržaće samo jedinicu za proizvodnju hrane za bebe, javlja Rojters.

„To je najbolja opcija da se dugoročno osigura kontinuitet poslovanja u toj zemlji”, navodi se u saopštenju i dodaje da je ruska mlekarska jedinica učestvovala sa oko pet posto u neto prodaji grupe u periodu januar-septembar ove godine.

Akcije kompanije su porasle za više od jedan odsto na početku današnjeg trgovanja, a analitičari su pozdravili vest o smanjenju prisustva Danona u Rusiji, napominjući da bi to moglo da nagovesti širu reorganizaciju njegovog poslovanja, uključujući biznis u Brazilu, Argentini, Meksiku i Maroku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Glavni izvršni direktor Antoan de Sent-Affrik, koji je došao na čelo kompanije u septembru 2021, rekao je da će se Danon osloboditi neuspešnih preduzeća u skladu s planom reorganizacije koji je on pokrenuo ove godine.

Francuska kompanija je najveći svetski proizvođač jogurta i kontroliše ruski mlečni brend Prostokvašino.

Danon je u martu objavio da će nastaviti da proizvodi esencijalne mlečne proizvode i proizvode za ishranu beba u Rusiji, ali da zbog rata u Ukrajini prekida sva ulaganja u tu zemlju i da neće uzimati gotovinu, dividende ili profit od svog poslovanja tamo. Kompanija nije otkrila kome će prodati rusku podružnicu EDP, javlja Tanjug.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
industrija mleka jogurt rat u ukrajini sankcije rusiji rusija danone

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana