Tekst objavljen: 10.09.2016 17:30        


Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović izjavio je da je najviše nepravilnosti u 2015. godini utvrđeno u sprvođenju javnih nabavki, a vrednost nabavki koje nisu zakonski sprovedene je bila oko 8,4 milijardi dinara.

Najviše nepravilnosti kod javnih nabavki

"Najviše neregularnosti je bilo kod javnih nabavki u lokalnim samoupravama", rekao je Sretenović novinarima nakon sednice skupštinskog Odbora za finansije koji je usvojio Izveštaj o radu DRI u 2015. godini.
Ta institucija je prvi put obuhvatila sve planirane subjekte revizije - 178 i utvrdila brojne nepravilnosti.

U javnim nabavkama koje su kontrolisane u 2015. vrednost zaključenih ugovora bez sprovedenih postupaka iznosi 2,6 milijardi dinara, napravilnosti u konkursnoj dokunetaiji 2,8 milijardi, napravilnsoti iz oblasti dodele, zaljučivanja i izmene ugovora 1,1 milijarda, a nepravilnosti u oglašavanju 513 miliona dinara.

Primena pregovračkog postupka bez ispunjenja uslova iznosi 33 miliona i sprovođenje neodgovarajućih postupaka 54 miliona dinara.

Takođe, vrednost pokretanja nabavke za koje nisu ispunjeni uslovi je 303 miliona dinara, ostale nepravilnosti u vezi sa postupcima javnih nabvki 243 miliona dinara i ostale nepravilnosti u smislu Zakona o javnim nabavkama 775 miliona dinara.

DRI je utvrdio i neprvilnosti javnih nabavki iz ranijih godina u vrednosti od 6,1 milijardi dinara.

"Zabrinjava to što raste nepravilnost u pogledu preuzimanja obaveza u pogledu zakonom propisanih aproprijacija, najčešće kod lokalnih samouprava i skoro da nema lokalne samouprave koja nija preuzela veće obveze od propisanih, čiji iznos prelazi milion dinara, a za sta je predviđena krivična sankcija", naveo je Sretenović.

Kako kaže, DRI je htela poslanicima da prikaže da se ne preduzimaju neke aktivnosti na sankcionisanju ili smanjivanja odgovornih lica koja rukovode finansijama na lokalnom nivou.

Kod nekih gradova, na primer Beogradu, Nišu i Novom Sadu smo utvrdili da je došo do veće isplate plata na ime uvećanih koeficijenata za zarade i naložili da u roku od 90 dana vrate plate na nivo koji je zakonskih propisan", kazao je Sretenović.

On je dodao da su ti gradovi obavestili DRI da su otklonilil nepravilnsti i to se sada proverava.

Revizor je rekao na sednici da je u nadležnosti DRI više od 11.000 korisnika javnih sredstava, kao i da je prvi put put programom obuhvaćena i revizija finansijskih izveštaja pravilnosti poslovanja političkih stranaka - SNS, SPS i DS.

DRI je u 2015. godini objavila 174 izveštaja o reviziji, od čega 158 izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja, 14 izveštaja po revizijama odazivnih izveštaja i dva izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja.

Revizijama su obuhvaćeni podaci iz finansijskih izveštaja koji se odnose na prihode i primanja u iznosu od 2.638,7 milijardi dinara, rashode i izdatke od 1.979 milijardi dinara, nefinansijsku imovinu u vrednosti 793 milijarde dinara, finansijsku imovinu u iznosu od 3.286,5 milijardi dinara i obaveze od 3.720 milijardi dinara.

Budžetskim korisnicima čije je poslovanje kontrolisano dato je 1.672 preporuke, a najveći broj odnosi se na rashode i izdatake.

U reviziji svrsishodnosti poslovanja dato je 14 preporuka, među kojima se pet odnosi na inicijative za izmene propisa, pre svega Zakona o javnoj svojini.

Ta institucija je prošle godine potrošila 492,9 miliona dinara, što je 85,3 odsto od odobrenih sredstava, pošto je iz donacija potrošila 1,4 miliona dinara.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je rekao je DRI podnela odličan izveštaj dodajući da je u tom preduzeću bilo 27 ljudi koji su obavljali reviziju, koja je trajala devet meseci.

"Sve što su našli u Srbijagasu posle revizije je ispeglano, pametan direktor hoće da mu dođe revizija, ali ne eksterna koja nikada ne može da da razultate kao kada to radi državna revizija", rekao je Bajatović.

Kako kaže, posle revizije primenjeno je sve što je traženo i "kada su došli međunarodni drugari" iz Svetske banke i MMF-a nisu imali problema.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
lokalna samouprava nepravilnosti javne nabavke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana