Tekst objavljen: 05.06.2017 14:56        


Od oko 2.500 ispitanika, čak 80 odsto njih je znalo da se u slučaju reklamacije prvo treba obratiti prodavcu, dok je pet odsto onih koji bi otišli u tržišnu inspekciju.

Najviše reklamacija na kvalitet odeće i obuće

Sve je veći broj potrošača u Srbiji koji znaju svoja prava i kako ispravno postupiti kada reklamiraju proizvode kojima su nezadovoljni, pokazala je anketa koju je sprovela Organizacija potrošača Kragujevca u okviru projekata „Savetovalište za potrošače za Šumadiju i zapadnu Srbiju”.

Anketa je pokazala da su po broju reklamacija i dalje na prvom mestu obuća i odeća, zatim bela tehnika i kućni aparati, kao i mobilni telefoni.

Kod usluga, mobilna telefonija predstavlja ubedljivo najveći problem po mišljenju većine anketiranih, dok su takođe značajne i reklamacije na električnu energiju i gas, kao i bankarske usluge.

Od oko 2.500 ispitanika, čak 80 odsto njih je znalo da se u slučaju reklamacije prvo treba obratiti prodavcu, dok je pet odsto onih koji bi otišli u tržišnu inspekciju i organizacije potrošača. Samo tri procenta anketiranih je reklo da ne bi preduzelo ništa oko reklamacije.



Zoran Nikolić, predsednik Organizacije potrošača Kragujevca, kaže za „Politiku” da su ovakvom rezultatu doprinele brojne aktivnosti koje potrošačke organizacije sprovode, ali edukacija ne bi trebalo da prestaje kako bi što više građana uspelo da se osamostali i konačno savlada sve prepreke u ostvarivanju svojih prava.

– Prostora za poboljšanje ima. I to u dve bitne oblasti – rok za odgovor trgovca na podnetu reklamaciju kao i period u kome je moguće reklamirati robu ili uslugu. Najviše potrošača, čak trećina, izjasnilo se da je tokom šest meseci moguće uložiti prigovor. Nasuprot tome, gotovo četvrtina ispitanih je znala tačan odgovor – dve godine. To je posledica nedovoljne informisanosti potrošača, sa jedne, i takvog postupanja trgovaca, sa druge strane. Još uvek na tržištu Srbije posluju i oni trgovci koji pri kupovini saopštavaju potrošačima da čuvaju račune jer imaju pravo na reklamaciju tokom šest meseci. Takvo ponašanje predstavlja grubo kršenje osnovnih potrošačkih prava, čemu treba posvetiti posebnu pažnju u narednom periodu – objašnjava Nikolić.



Nedovoljno znanja građani pokazuju i kada je reč o roku u kome prodavac mora da odgovori na podnetu reklamaciju. Više od trećine smatra da je to 15 dana, a tek nešto više od petine ispitanih znalo je tačan odgovor. Poražavajuće deluju poslednja dva podatka. Da rok zavisi od prodavca smatra njih 189, a 324 ne zna odgovor. U zbiru to čini gotovo 20 procenata anketiranih, što znači da gotovo isti broj potrošača zna da je rok osam dana, ali i smatra da je to poslovna politika prodavca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
reklamacije obuća odeća trgovci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana