Tekst objavljen: 23.04.2022 16:00        


Zbog nedozvoljene visine kursa Narodna banka Srbije kontroliše menjačnice širom zemlje, a u Nišu je tokom marta i aprila bilo 36 kontrola

Narodna banka nastavlja sa kontrolom menjačnica, zatvaranja i na jugu zemlje


Kako navode, privremeno su zatvorili 147 objekata u zemlji jer nisu radili u skladu sa propisima, a među njima su i menjačnice u Nišu, Vranju, Aleksincu i Dimitrovgradu.

Srednji kurs Narodne banke Srbije je 117,6 dinara, u većini menjačnica na jugu evro je bio i 120. U Leskovcu je sada 118 dinara.

Upravo zbog nedozvoljene visine kursa 4. marta je počela kontrola, a za skoro dva meseca u Srbiji je kontrolisano 219 objekata, u Nišu 36.

U istom periodu je zbog neispunjavanja uslova, odnosno postupanja suprotno propisima, privremeno zatvorila 147 menjačnica, od kojih najveći broj u Beogradu i Novom Sadu, ali su zatvorene i menjačnice u Nišu, Vranju, Aleksincu, Dimitrovgradu i dr. - navode iz NBS-a.

Dodaju da su kontrolom bili obuhvaćeni i oni koji menjačke poslove obavljaju na više menjačkih mesta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Narodna banka Srbije je propisala da ovlašćeni menjač jednom dnevno, na početku svog radnog dana, utvrđuje svoju kursnu listu, koja važi do objavljivanja njegove naredne kursne liste, pri čemu ovlašćeni menjač kursnu listu utvrđuje u skladu s kursnom listom za efektivu banke, odnosno banaka s kojima imaju zaključen ugovor - kažu iz Narodne banke.

Ističu da kontrole imaju pozitivan rezultat i da je u aprilu primetno da se smanjuje broj utvrđenih nepravilnosti i da se one ne odnose na formiranje i primenu kursa dinara naročito prema evru, kao na utvrđivanje i primene provizije.

Podsetimo, ekonomisti su savetovali da građani ne kupuju evre, ali je na jugu Srbije ipak velika potražnja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
menjačnice kontrola menjačnica Narodna banka Srbije jug srbije grad niš

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana