Tekst objavljen: 19.08.2014 9:00        


Na bankarskom tržištu Srbije uskoro bi mogla da počne da radi banka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, jer je Narodna banke Srbije juče dala preliminarno odobrenje za osnivanje njihove Mirabanke.

Naše banke rade sa minusom, kako će proći Arapi

Izvršni odbor NBS juče je dao preliminarno odobrenje za osnivanje banke koja će poslovati pod imenom Mirabank, čime je završena prva faza u postupku osnivanja ove banke.

Inače, po zvaničnim podacima, banke u Srbiji su prošlu godinu završile s gubitkom od 18 miliona evra, i to prvi put od 2004. godine. Podaci s kraja godine ukazivali su na dobit između dva i tri odsto, ali je došlo do korekcije i banke su u gubitku. Za to su „zaslužni“ smanjenje kreditne aktivnosti od deset odsto, pad kamata na kredite i nenaplativi zajmovi od gotovo tri milijarde evra. Od 30 banaka, njih 15 je ostvarilo gubitak, uključujući i Univerzal banku, dok je 15 banaka poslovalo pozitivno.
– Ovo je prva grinfild investicija od 2008. godine u bankarskom sektoru Srbije. Nakon ove, sledeća faza je davanje dozvole za rad banke. Osnivač je deo međunarodnog konglomerata poznatog kao „Rojal grupa”, čije je sedište u Abu Dabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) – navodi se u saopštenju centralne banke.

Rojal grupa je počela sa radom krajem devedesetih godina prošlog veka, a danas je jedna od najvećih kompanija i investicionih holdinga u UAE, prisutna u državama Bliskog istoka, SAD, Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike.

Identični podaci koje je NBS navela o osnivaču nove banke na našem tržištu mogu se naći i na sajtu „Rojal grupe”, uz dodatak da je prvi čovek ove investicione grupe Njegovo visočanstvo šeik Tahnun bin Zajed Al Nahjan. Interesantno je da Evropa nije navedena kao prostor gde je do sada investirala „Rojal grupa”.

Inače, pre godinu i više dana, kada je tada prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić najavljivao veće investicije iz UAE, bilo je govora i o tome da će ovde banku osnovati tamošnja Prva zalivska banka. Na sajtu „Rojal grup” ova banka je navedena kao njihov partner.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke bankarsko tržište bankarski sektor mirabank arapi ujedinjeni arapski emirati

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana