Tekst objavljen: 24.07.2020 12:00        


Radnici u Srbiji mogu da očekiju i u narednom periodu dobijanje plate iz dva dela

Nastavak državne pomoći znači da će plate i dalje biti iz dva dela

I prethodnih meseci najveći broj radnika u Srbiji primao je platu iz dva dela.Razlog je bio državna pomoć od 30.000 dinara za svakog radnik.

Oko 18.000 dinara na račun poslodavaca, mikro, malih srednjih preduzeća leže 10. avgusta.

To znači da će upravo toliki deo mnogim radnicima biti drugi deo julske zarade.Prvi deo, ostatak do pune plate, biće u najvećem broju preduzeća isplaćen krajem jula, prenosi "Blic".

Ovakvu praksu trebaočekivati i sa avgustovskom zaradom, jer će drugih 18.000 dinara za svakog radnika u pomenutim preduzećima na račune leći početkom septembra. I to bi, ukoliko eventualno, ne bude nove državne pomoći, u mnogim preduzećima trebalo da bude kraj novoj praksi u isplati zarada, a koja je nastala zbog državne pomoći privredi.

Mogućnost koja, takođe, postoji jeste da poslodavac isplati celu zaradu, kao što je to činio pre krize, a da dodatak koji dobija od države bude dodatak na platu.

Ipak, imajući u vidu da gotovo da nema kompanije u Srbiji kojoj poslovanje zbog trenutnih okolnosti nije ozbiljno narušeno, malo je poslodavaca koji će i biti u mogućnosti da na ovakav način postupe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Podsetimo, država je u sklopu prvog paketa ekonomske pomoći privredi, donela odluku da svakom preduzetniku, mikro, malom i srednjem preduzeću za svakog radnika, isplati po 30.000 dinara tokom tri meseca.Velika preduzeća dobijala su po 15. 000 dinara.

Sada u drugom paketu, velika preduzeća neće dobiti ovu vrsu pomoći, ali će svi ostali imati pravo na dve isplate po 18.000 dinara u avgustu i u septembru.

U okviru drugog paketa podrške država je odlučila da svim građanima i privredi koji imaju kredite, omogući i bar meseca moratorijuma na rate koji bi trebalo da startuje 1. avgusta.

1 komentar

  1. User image
    dragankpt 24.07.2020 14:36

    Sramno sta se radi . Pomoc nije radnicima vec poslodavcima a mnogi posluju bez posledica. Sta je sa nezaposlenima? Licni primer, otkaz nezakonit pravosnazan 8 god. sud.spor naplata potrazivanja i povratak na rad neuspesni jos uvek u toku a kad ce? Poslodavac 100%vlasnik i direktor je 100% vlasnik jos 46 aktivnih priv.drustva DOO (drustvo oslobodjeno odgovornosti). 17 doo na istoj adresi ulica bez broja fakticki ne postoje u ulici,kao i u drugom gradu 12 pr.drustva na istoj adresi b.b. nevidljiva.Dali je pomenuti 100% vlasnik-privrednik 47 drustva (aktivan po APR) korisnik paketa vlade i koliko slicnih ima. Kao hronicnom bolesniku za ucesce u troskove lecenja oko 2500din. bez ikakvih prihoda 96 meseci .

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plata iz dva dela državna pomoć 60% minimalca pandemija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana