Tekst objavljen: 20.08.2018 12:00        


I protekle sedmice zabeležen je pritisak na strani prodaje na domaćem tržištu akcija, dok je ukupan promet iznosio 1,1 milijardu dinara (9,3 miliona evra), u velikoj meri usled trgovanja državnim obveznicama. Indeks Belex15 oslabio je dodatnih 1,4 odsto na 732,6 poena što je njegova najniža vrednost u poslednjih osam sedmica.

Nastavljen pad tržišta akcija, obveznice podigle promet

Najprometnija akcija bila je Galenika Fitofarmacija (FITO) koja je oslabila 1,1 odsto na 2.770 dinara uz promet od 33,1 milion dinara.

Nakon što su sredinom marta akcije ovog proizvođača pesticida išle i preko nivoa od 3.000 dinara, protekle sedmice je zabeležena najniža vrednosti od početka godine. Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) ponovo je tokom sedmice stizao do nivoa od 1.750 dinara, ali je nedelju završio na nepromenjenoj ceni od 1.735 dinara, uz realizaciju od 29,2 miliona dinara.

Kompanija je protekle sedmice izvestila da je u prvih šest meseci zabeležila poslovni prihod od 4,7 milijardi dinara (rast od 9,1 odsto) i neto dobit od 1,4 milijarde dinara (rast od 3,6 odsto).

I akcijama Naftna industrije Srbije (NIIS) se trgovalo solidno uz blagi pad cene. NIS je nedelju okončao u minusu od 0,7 odsto na 680 dinara uz promet od 20,7 miliona dinara. Posle dužeg vremena solidno se trgovalo akcijama Energoprojekt holdinga (ENHL). Ovaj najveći domaći građevinar zabeležio je promet od 7,2 miliona dinara, uglavnom na nivou od 706 dinara.

Kompanija je izvestila da je u prvih šest meseci zabeležila veliki pad konsolidovane dobiti od 59% na 296,8 miliona dinara, pre svega usled slabijeg nastupa na inostranom tržištu.

Među prometnijim papirima protekle sedmice bio je i Messer Tehnogas (TGAS) koji je pao 2,2 odsto na 11.193 dinara uz realizaciju od 2,3 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Beogradska berza Glavni indeks Beogradske berze promet na berizi akcije na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana