Tekst objavljen: 07.05.2014 16:29        


Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da nisu tačne informacije da su kamatne stope banaka na dozvoljena i nedozvoljena prekoračenja po tekućem računu stanovništva povećane u martu 2014, u odnosu na prethodni mesec.

NBS demantuje da su banke podigle kamate na minus

Kako se navodi, nije tačna informacija o povećanju kamata koju su pojedini mediji objavili pozivajući se na sajt NBS-a kao izvor informacija, jer su poredjeni podaci o prosečnim ponderisanim kamatnim stopama i novim ili planiranim ponudama banaka za kamatne stope na prekoračenja po tekućem računu.

- Prosečne ponderisane kamatne stope izračunava NBS na osnovu iznosa prekoračenja i kamata koje joj banke dostavljaju. Ta kamata je stvarni trošak koji banka naplaćuje od klijenta i zavisi od nominalne kamatne stope koju je klijent ugovorio s bankom, ali i od metode izračunavanja i razlike učestalosti obračuna i naplate kamate koju primenjuje banka - piše u saopštenju.

Kamate na minus: Šta je NBS objavila, šta plaćamo banci


Ističe se da su nakon inicijative NBS-a za opšte sniženje cena bankarskih proizvoda, banke dostavile nove i planirane ponude kamatnih stopa na prekoračenja i te nominalne kamatne stope, tek sa zaključenjem ugovora izmedju banke i klijenta, utiču na stvarne troškove klijenta po osnovu prekoračenja i ulaze u obračun prosečnih ponderisanih kamatnih stopa.

NBS naglašava da će na svom sajtu (www.nbs.rs) nastaviti s redovnim objavljivanjem prosečnih ponderisanih kamatnih stopa na prekoračenja po tekućem računu stanovništva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dozvoljeni minus kamate na minus nedozvoljeni minus banke bankarsko tržište bankarski sektor nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana