Tekst objavljen: 27.12.2022 15:25        


Narodna banka Srbije objavila je "Registar pružalaca usluga povezanih sa virtuelnim valutama". Praktično, nakon godinu i po dana od usvajanja Zakona o digitalnoj imovini, NBS je donela dva rešenja o dodeli licenci kompanijama koje se bave trgovinom digitalnom imovinom, tj. kripto-menjačnicama i berzama

NBS dodelila dve licence za kriptomenjačnice


Trenutno u "Registru pružalaca usluga povezanih sa virtuelnim valutama" NBS, se nalaze dve kompanije, a rešenja su doneta pre nešto više od 10 dana, tj. 16. decembra.

Podsetimo, u junu prošle godine Vlada Srbije je usvojila Zakon o digitalnoj imovini koji uređuje oblast digitalne imovine i poslovanja u Srbiji stupio je na snagu u junu 2021. godine. i Srbija se tako svrstala među zemlje koje su, zahvaljujući usvajanju ovog zakona, prve napravile regulatorni okvir za oblast digitalne imovine.

U skladu sa navedenim, Zakon uređuje pitanja izdavanja digitalne imovine i sekundarno trgovanje digitalnom imovinom u Srbiji, pružanje usluga povezanih sa digitalnom imovinom, založno i fiducijarno pravo na digitalnoj imovini, nadležnost Komisije za hartije od vrednosti i Narodne banke Srbije, kao i nadzor nad primenom Zakona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Digitalna imovina, odnosno virtuelna imovina, prema Zakonu, predstavlja digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja, pri čemu digitalna imovina ne uključuje digitalne zapise valuta koje su zakonsko sredstvo plaćanja i drugu finansijsku imovinu koja je uređena drugim zakonima, osim kada je drugačije uređeno ovim Zakonom, ukazano je u saopštenju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trgovina kriptovalutama u srbiji trgovina kriptovalutama kripto menjačnice dozvole za kripto menjačnice Narodna banka Srbije zamena kriptovaluta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana