Zvanični kurs Evra za dan 26.07.21. :: 117.5606 rsd
Tekst objavljen: 20.05.2020 12:10        


Građanima koji zbog zdravstvenog stanja ili drugih opravdanih razloga nisu u mogućnosti da lično podignu gotov novac na ime jednokratne pomoći od 100 evra sa posebnog namenskog računa u poslovnim prostorijama banaka i JP „Pošta Srbije“, omogućena je isplata novčanih sredstava s tog računa ovlašćenom licu u prostorijama banke, na osnovu jednokratnog punomoćja

NBS donela instrukciju o načinu isplate 100 evra s posebnih namenskih računa

Kako bi omogućila isplatu na navedeni način, Narodna banka Srbije je 20. maja donela Instrukciju o načinu isplate jednokratne novčane pomoći punoletnim državljanima Republike Srbije sa posebnih namenskih računa.

U skladu sa ovom instrukcijom, banka je dužna da omogući isplatu novčanih sredstava s računa u prostorijama banke licu koje korisnik ovlasti, na osnovu jednokratnog punomoćja, za podizanje novčanih sredstava s računa korisnika. Za korisnike – poslovno nesposobna lica koja ne mogu samostalno da raspolažu novčanim sredstvima jednokratne novčane pomoći, isplata se vrši ovlašćenom licu na osnovu uvida u javnu ispravu kojom se dokazuje ovlašćenje za raspolaganje odgovarajućom imovinom tog korisnika. Prilikom isplate na uvid se dostavljaju i lična dokumenta ovlašćenog lica i korisnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Punomoćje se može dati alternativno na obrascu koji je odštampan uz Instrukciju, u formi koju utvrdi banka ili u slobodnoj formi, i u tom slučaju punomoćje obavezno sadrži podatke iz tog obrasca i ne mora biti overeno kod notara.

U cilju sprečavanja prevarnih radnji i zloupotreba, propisano je da banka može korišćenjem sredstava za komunikaciju na daljinu proveriti s korisnikom autentičnost ovog punomoćja, kao i kontakt podatke ovlašćenog lica (npr. pozivom broj telefona ovlašćenog lica po punomoćju u prisustvu službenika banke).

Obrazac možete preuzeti ovde.

1 komentar

  1. User image
    pitanje 20.05.2020 19:04

    da li to znaci da neko ko je drzavlajni Srbije a trenutno je u inostranstvu moze ovako da ovalsti lice iz porodice da podigne njegov novac? ali ima jedna zackoljica ovlasceno lice NEMA licnu kartu lica koje potrazuje 100 evra

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prijavljivanje za 100 evra Narodna banka Srbije poseban namenski račun instrukcije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana