Tekst objavljen: 21.11.2016 15:26        


Zbog uspešne fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, u 2016. godini je posebno smanjen fiskalni deficit, koji bi u ovoj godini trebalo da iznosi 2,1 odsto BDP, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

NBS: Fiskalni deficit u 2016. biće 2,1 odsto BDP-a

"Takođe, očekuje se pad učesća javnog duga prvi put od 2008. godine, što je godinu dana ranije od prethodnih očekivanja", rekla je Tabaković na prezentaciji izveštaja o inflaciji za novembar 2016. u Narodnoj banci Srbije.

Usled bržeg rasta izvoza od uvoza, kako je navela, i deficit tekućeg računa dodatno se smanjuje, pa bi njegovo učešće u BDP trebalo da se spusti u ovoj godini na 4,1 procenat.

"Neto strane direktne investicije od 1,8 milijardi evra u ovoj godini, što je 5,2 odsto BDP, biće više nego dovoljne za pokriće deficita tekućeg računa", rekla je guverner.

Ona je dodala da je najvažnija odluka monetarne politike, od avgustovskog izveštaja o inflaciji, smanjenje ciljane inflacije na tri odsto uz odstupanja naviše i naniže od 1,5 procentnih poena.

"Odluka o smanjenju cilja doneta je u saradnji sa Vladom Srbije, zahvaljujući znatno boljim makroekonomskim fundamentima i izgledima naše ekonomije za naredni period, kao i postignutoj i održanoj cenovnoj stabilnosti", istakla je Tabaković.

Prema njenim rečima, međugodišnja inflacija će u granice novog cilja ući početkom sledeće godine, nakon čega će nastaviti da se kreće unutar tih granica.

"Zbog odlične poljoprivredne sezone, ponovo smo izvršili reviziju naviše stope rasta BDP za ovu godinu, sada na 2,7 odsto", rekla je ona precizirajući da je to treća korekcija naviše za 2016. godinu.

Kako je navela, projekciju rasta BDP za 2017. godinu, NBS zasad nije menjala i očekuje rast od tri procenta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs deficit BDP

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana