Tekst objavljen: 23.01.2023 14:15        


Narodna banka Srbije (NBS) izdaje novu seriju numizmatičkog novaca od srebra s likom Nikole Tesle

NBS izdaje novu seriju numizmatičkog novca sa likom Nikole Tesle


Na osnovu te odluke guvernera, objavljene u Službenom glasniku, na novčanicama će izmedju ostalog biti ispisano i "electrical visionary", "powering the future", "natural healnig", "anti iflammatory cell detoxification", kao i "anti-patogenic immune enhance".

Lik Nilole Tesle će se tako ponovo naći na po 210.000 apoena od 100 dinara sa godinama izdavanja 2022. i 2023. Ukupna vrednost novčanica je 41. milion dinara.

U središnjem delu novčanice je poluprofil Nikole Tesle dok je iznad portreta, sleva latinicom, a zdesna ćirilicom, ispisano "Nikola Tesla".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ispod portreta, pisaće "electrical visionary" a na obodu polukružno "powernig the future". Između je prikaz munje. Kako se dodaje u odluci NBS numizmatički novac prodaje po ceni koju odredi. Sporazum, iz februara 2018. godine, predviđa da NBS u svakoj kalendarskoj godini tokom trajanja sporazuma izradi 210.000 kovanica.

Avers je jedinstven za svih pet godina važenja sporazuma, lik Nikole Tesle, i ne menja se, dok se obeležja na reversu mogu menjati pojedinačnim ugovorima – zamišljeno je da bude najmanje pet takvih izmena, kako bi bilo zastupljeno najmanje pet izuma Nikole Tesle. Tako je na primer u 2019. godini, na reversu, u centralnom delu "bio prikazan model radijski upravljanog broda, kojim je demonstriran radijski i bežični prenos, kao jedan od izuma Nikole Tesle".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
numizmatički novac Nikola Tesla numizmatika novčići Narodna banka Srbije kovanice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana