Tekst objavljen: 03.08.2016 8:55        


Svaki peti kredit u ukupnim plasmanima banaka je problematičan, a njihovo učešće iznosi 20,22 odsto, što je za 1,36 odsto manje nego što je bilo na kraju 2015, pokazali su podaci Narodne banke Srbije. 

NBS: Loš svaki peti kredit, ali se njihov udeo smanjuje

Kako je Tanjugu rečeno u Narodnoj banci, to je smanjenje ukupnog učešća loših kredita u odnosu na poslednji dan prošle godine, kada je njihovo učešće u ukupnim pozajmicama bilo 21,58 odsto.

Posmatrano po sektorima, pokazatelj bruto NPL privrede na dan 30. juna 2016. iznosi 20,88 odsto, dok je kod sektora stanovništva taj pokazatelj značajno niži i iznosi 10,34 odsto.

Problematični krediti u bankarskom sektoru Srbije iznosili su, tog dana 404,34 milijarde dinara, navodi NBS, a na osnovu izveštaja koje dobija od banaka na mesečnom nivou.

NBS navodi da problematični krediti privrednih društava iznose 176,7 milijardi, a stanovništva 73,43 milijarde dinara.

Najveći deo preostalog iznosa problematičnih kredita, prema NBS, odnosi se na druga pravna lica - nefinansijski sektor u stečaju.

Pod pojmom problematični krediti, objašnjavaju, podrazumeva se stanje ukupnog preostalog duga pojedinačnog kredita uključujući i iznos docnje po osnovu koga je dužnik u docnji duže od 90 dana, ili po osnovu plaćanja kamate ili glavnice.

Takođe, to su i krediti gde je kamata u visini tromesečnog iznosa i viša pripisana dugu, kapitalizovana, refinansirana ili je njeno plaćanje odloženo, kao i oni gde dužnik kasni manje od 90 dana, ali je banka procenila da je sposobnost dužnika da otplati dug pogoršana i da je otplata duga u punom iznosu dovedena u pitanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti privredi banke loši krediti docnja krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana