Tekst objavljen: 21.10.2013 14:00        


Neto krediti bankarskog sektora u nominalnom iznosu su na kraju drugog tromesečja bili veći za 6,9 milijardi dinara, odnosno 0,4 odsto, u odnosu na prethodni kvartal iznosili su 1.744 milijardi dinara, objavila je Narodna banka Srbije.

NBS: Minimalan rast kredita bankarskog sektora

Posmatrano u odnosu na prvo tromesečje, zabeležen je znatan nominalni rast kredita stanovništvu i stranim licima od po 16 milijardi dinara. Dok se rast kredita stanovništvu delimično može pripisati efektu slabljenja dinara, krediti stranim licima i bankama su u znatnom realnom porastu.

Udeo kredita stanovništvu povećan je za 0,8 procentnih poena u odnosu na prvo tromesečje i na kraju juna u ukupnoj kreditnoj aktivnosti učestvuje sa 31,1 odsto.

Valutna struktura bruto vrednosti kredita dominantno je deviznog znaka - u dinarima je plasirano 27,1 odsto kredita, a ostatak od 72,9 odsto u stranoj valuti.

U pogledu ročne strukture kredita nije bilo većih promena u odnosu na prethodno tromesečje. Naime, sredstva plasirana na vremenske periode od preko godinu dana i dalje dominiraju u ročnoj strukturi.

Na kraju drugog tromesečja 60,1 odsto plasiranih kredita bilo je s preostalom ročnošću od preko jedne godine, pri čemu se na periode preko pet godina odnosi 27,5 odsto. Krajem drugog tromesečja dospeli krediti su činili 13,4 odsto ukupnih bruto kredita.

Nešto manji udeo dinarskih kredita u junu delom je i posledica slabljenja dinara u odnosu na evro od 1,99 odsto i na kraju drugog tromesečja iznosio je 27,1 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke krediti nbs Narodna banka Srbije bankarski sektor bankarsko tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana