EUR 117,59 USD 106,35 CHF 107,23

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 23.09.19. :: 117.5843 rsd

Tekst objavljen: 31.07.2017 12:06        


Građani koji su putem interneta plaćali račune na tuđe ime moraće da prestanu jer krše zakon, poruka je koju je Narodna banka Srbije poslala bankama, piše Blic.

NBS naredila: Nema plaćanja on-lajn na tuđe ime

To znači da podstanari koji su na ovaj način plaćali komunalije od sada moraju da idu u poštu ili banku, čekaju red, ali i da plate proviziju od 70 dinara. Isto to važi i za, recimo, građane koji su umesto starih i bolesnih roditelja izmirivali sve obaveze onlajn.

Narodna banka Srbije je, naime, prošle nedelje poslala dopis bankama da obaveste klijente da plaćanje bilo kojih računa preko interneta koji su na tuđe ime nije više dozvoljeno.

“Dobili smo ovaj dopis pre nekoliko dana i svi smo bili u čudu. Već smo počeli da obaveštavamo klijente. NBS je navela da je plaćanje na tuđe ime protivzakonito, ali nisu rekli koji se to zakon krši. U objašnjenju kažu da su postojale brojne malverzacije i da na ovaj način hoće da ih spreče”, ističe izvor iz jedne banke.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić kaže da je ovakav potez centralne banke besmislen.

“Država bi, uključujući i NBS, svojim odlukama trebalo da smanjuje troškove za građane, a ne da im nameće nove ili povećava stare. Ako postoje neki drugi razlozi za ovakvu odluku, NBS treba da ih jasno navede”, ističe Arsić.

I urednik portala "Kamatica" Dušan Uzelac začuđen je ovakvim potezom NBS.

“Potpuno je pogrešno da se zbog nekih zloupotreba sankcioniše ceo segment. To samo pokazuje da ne postoji spremnost da se radi, već da se zabranom smanji posao kontrole”, kaže Uzelac.

Narodna banka Srbije navodi da je otkrila malverzacije zbog kojih je ovako reagovala.

“Utvrdili smo da određeni subjekti neovlašćeno, bez odgovarajuće dozvole, pružaju platne usluge građanima, i to usluge plaćanja komunalija, pa je NBS tim subjektima izrekla mere iz svoje nadležnosti. Bez posebne dozvole koju izdaje NBS, platne usluge mogu pružati samo banke i javni poštanski operater”, kažu u NBS.

4 komentara

 1. User image
  Skerlic 31.07.2017 12:51

  Znaci na salteru mozete da platite za bilo koga a elektronskim putem ne moze?! Koja je to logika? Ako se ukida placanje u ime drugog elektronskim putem onda mora de ukine i na salteru jer je to isto. Osim ako posta nije pocela da gubi proviziju jer se smanjio broj korisnika koji uplacuju na salteru onda je to nesto drugo.

 2. User image
  Jelena 31.07.2017 12:56

  Poštovani,
  može li se utvrditi na koje propise se poziva NBS, jer ovo obaveštenje nema nikakve logike. Uopšte i nije jasno koje bi malverzacije bile u pitanju, s obzirom da se plaćaju komunalne usluge i to namenski, po računu koji se ispostavlja. Na sajtu NBS sam pokušala da nađem bilo šta što ima veze sa ovim dopisom na koji se u Blicu i Kuriru pozivaju, ali nisam uspela.
  Hvala.

 3. User image
  saki 31.07.2017 16:44

  Koja glupost zar ova država nije u stanju baš ništa nornalno da uradi za gradjane

 4. User image
  saki 31.07.2017 17:53

  dokle gluposti u ovoj zemlji

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
plaćanje računa online banke nbs dušan uzelac kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana