Tekst objavljen: 05.06.2019 11:50        


Pritisci ka jačanju dinara na domaćem deviznom tržištu i jačanje domaće valute poslednjih dana su, gotovo u celosti, rezultat povećanog poverenja stranih investitora koji svoj novac u znatnijem iznosu ulažu u dugoročne dinarske obveznice Republike Srbije, poručuje Narodna banka Srbije.

NBS objasnila zašto je dinar naglo ojačao prošle nedelje

Tokom prethodnih dana, nerezidenti su u većem iznosu prodavali devize i kupovali dinare da bi ih investirali u državne hartije Srbije, koja je u potpunosti transformisala svoje ekonomske pokazatelje u pozitivnom smeru, navodi se u saopštenju NBS-a. Na taj način, kako se dodaje, investitori su pokazali poverenje u perspektive daljeg razvoja naše zemlje na održivim ekonomskim osnovama.

Zvanični srednji kurs dinara prema evru juče je iznosio 117,9097, što je najviša vrednost domaće valute prema evru u poslednje četiri i po godine, tačnije od 1. septembra 2014.

Kupovina evra

U cilju održanja relativne stabilnosti na domaćem deviznom tržištu, koja je veoma važna za domaću ekonomiju, odnosno radi smanjenja prekomernih kratkoročnih oscilacija deviznog kursa, NBS poslednjih dana pojačano interveniše kupovinom deviza.

Od početka godine, zaključno s 3. junom, NBS je u neto iznosu kupio 250 miliona evra – kupio je 380 miliona evra i prodao 130 miliona – a intervencije kupovinom deviza su nastavljene i juče.



Dinar je od početka godine ojačao prema evru 0,2 procenata.

Nakon uobičajenih sezonskih deprecijacijskih pritisaka u januaru, kada je NBS intervenisao na strani prodaje, tokom ostalih meseci 2019. nastavljaju se intervencije na strani kupovine deviza i ublažavanja prekomernog jačanja dinara, usled konstantnih aprecijacijskih pritisaka prisutnih tokom poslednje dve godine, ističu iz NBS-a.

Dodaju da pritisci na jačanje dinara u ovom periodu imaju strukturni karakter – rezultat su boljih pokazatelja domaće ekonomije, pre svega povećanih dugoročnih, stranih direktnih i portfolio investicija, kao i rasta izvoza i pojačanog deviznog priliva po osnovu turizma.

Na taj način, NBS domaćim privrednicima omogućava poslovni ambijent koji karakteriše izvesnost poslovanja, doprinosi održanju konkurentnosti domaćeg izvoza kao važnom pokretača rasta naše ekonomije, i uz to povećava devizne rezerve, jačajući tako otpornost na potencijalne šokove iz međunarodnog okruženja. Od aprila 2017, samo po osnovu intervencija na deviznom tržištu NBS je doprineo povećanju deviznih rezervi za više od 2,9 milijarde evra, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

NBS napominje takođe da je na jučerašnjoj aukciji sedmogodišnjih dinarskih hartija od vrednosti tražnja investitora, uglavnom nerezidentnih, bila gotovo četiri puta veća od planiranog iznosa prodaje.

Prodato je 26,7 milijardi dinara obveznica po kamatnoj stopi od 4,37 odsto, što je smanjenje cene finansiranja države čak 13 baznih poena u odnosu na prethodnu aukciju tih obveznica s početkom maja, odnosno čak 20 baznih poena niže u odnosu na cenu po kojoj je ta obveznica inicijalno emitovana početkom godine.

1 komentar

  1. User image
    Milivoje 28.06.2019 5:32

    A ja mislio zato sto pocinje sezona odmora, pa da se malo oporezuju gastarbajteri. bas sam glup

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
strane investicije dinarske obveznice dinar evro ekonomija jačanje dinara dinar ojačao Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana