Tekst objavljen: 20.02.2014 13:30        


Narodna banka Srbije (NBS) je projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu korigovala naniže, na oko jedan odsto, a u 2015. taj rast trebalo bi da bude oko dva procenta, dok je u 2013. rast iznosio 2,4 odsto.

NBS očekuje manji rast BDP-a i porast inflacije

Generalni direktor Direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Branko Hinić kazao je na predstavljanju izveštaja o inflaciji da je glavni razlog za smanjenje projekcije BDP-a u ovoj godini visoka osnovica poljoprivredne proizvodnje prošle godine.

- Zbog veće poljoprivredne proizvodnje nego što je ranije procenjeno, rast BDP-a u 2013. bio je viši u odnosu na naše očekivanje koje je bilo dva odsto, i iznosio je 2,4 odsto - kazao je Hinić.

Govoreći o inflaciji, kako prenose agencije, on je naveo da će niska prošlogodišnja baza uticati na postepeni porast inflacije u toku ove godine, ali bi prema njegovim rečima, inflacija u 2014. u proseku trebalo da iznosi četiri odsto, što je u skladu sa inflatornim ciljem NBS.

- Rizici ostvarenja projekcije inflacije odnose se pre svega na kretanje cena poljoprivrednih primarnih proizvoda i kretanja cena u međunarodnom okruženje, a u određenoj meri i na domaća fiskalna kretanja - kazao je Hinić.

On je dodao da su pozitivne tendencije na koje su iz NBS ukazali u prethodnom izveštaju o inflaciji nastavljene - inflacija je na niskom nivou, a ekonomska aktivnost u 2013. bila je vođena neto izvozom iznad očekivanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    NAMĆOR 20.02.2014 20:30

    Ako pored vanrednih izbora, garnitura odradi i cene struje, gasa, goriva, grejanja, poreze i ostale namete, inflacija skače sa 2,2% i na više od 4%...40%...400%... Ja sa svojom platežnom moći (čitaj: nemoći) sigurno je neću podsticati ...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije Srbija 2014. inflacija BDP

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana