EUR 118,44 USD 104,39 CHF 105,12

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 19.12.18. :: 118.4337 rsd

Tekst objavljen: 13.01.2018 17:30        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici doneo novu Odluku o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu. 

NBS od 01. februara uvodi nove valute na listu

Najznačajnije novine koje donosi ova odluka su sledeće:

- na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu u Republici Srbiji, i u formi deviza i u formi efektivnog stranog novca, uvode se dve nove valute - bugarski lev i rumunski lej;

- omogućava se trgovina u formi deviza onim valutama kojima je do sada bila omogućena trgovina samo u formi efektivnog stranog novca, i to - mađarskom forintom, poljskim zlotom, češkom krunom, konvertibilnom markom i hrvatskom kunom;

- uvodi se kuvajtski dinar na kursnu listu za devize Narodne banke Srbije.

Navedene novine su usvojene donošenjem nove Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, imajući u vidu znatnije izmene koje se usvajaju, kao i činjenicu da su u poslednjih nekoliko godina već izvršene izmene i dopune postojeće odluke (zbog uvođenja novih valuta i novih učesnika na deviznom tržištu).

Pri donošenju odluke o uvođenju rumunskog leja i bugarskog leva na kursnu listu, Narodna banka Srbije se rukovodila učešćem i značajem Rumunije i Bugarske u spoljnotrgovinskoj razmeni Republike Srbije, kao i potencijalima za jačanje i unapređenje ekonomske saradnje sa tim zemljama u narednom periodu. U obzir je uzet i konstantan rast broja državljana Rumunije i Bugarske koji posećuju Srbiju. Očekuje se da uvođenje ove dve valute podsticajno utiče i na realizaciju zajedničkih ekonomskih projekata Srbije sa Bugarskom i Rumunijom. Na ovaj način se omogućava zamena bugarske i rumunske valute za dinare i obrnuto, u skladu sa prisutnim interesovanjem, naročito u pograničnim područjima.

Takođe, prilikom donošenja odluke o uvođenju rumunskog leja i bugarskog leva na kursnu listu uzeta je u obzir i činjenica da je kreditni rejting ovih zemalja investicionog ranga, kao i da su obe zemlje članice Evropske Unije.

Bugarski lev i rumunski lej će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju, kao i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači i javni poštanski operator mogu da kupuju i prodaju na domaćem deviznom tržištu. Obe valute će se uključiti i na kursnu listu za devize Narodne banke Srbije.

Bugarska valuta će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom „bugarski lev“ sa slovnom oznakom BGN i numeričkom oznakom 975, dok će rumunska valuta biti uvedena pod nazivom „rumunski lej“ sa slovnom oznakom RON i numeričkom oznakom 946.

Na listu valuta kojima banke i Narodna banka Srbije mogu da trguju u formi deviza uključiće se i valute kojima je do sada bilo moguće trgovati samo u formi efektivnog stranog novca - mađarska forinta, poljski zlot, češka kruna, konvertibilna marka i hrvatska kuna. Narodna banka Srbije je prilikom donošenja ovakve odluke uzela u obzir sve veće potrebe i zahteve privrednih subjekata zainteresovanih za otvaranje računa u navedenim valutama i trgovinu pomenutim valutama u formi deviza.

Istovremeno, odlučeno je i da se kuvajtski dinar ponovo uključi na kursnu listu za devize Narodne banke Srbije. Ovakva odluka doneta je uzimajući u obzir da u navedenoj valuti postoje ugovori o zajmu odobreni budžetskim korisnicima, kao i da će se u ovoj valuti povlačiti sredstva u okviru narednih tranši kredita. Na taj način Republika Srbija će ostvariti uštede kroz smanjenje troškova korišćenja posredničkih valuta (evro ili američki dolar) u kreditnim aranžmanima zaključenim u kuvajtskim dinarima. Ovime se povećava efikasnost servisiranja plaćanja odnosno naplate po postojećim (i budućim) kreditima u ovoj valuti u kojima Narodna banka Srbije ima ulogu agenta Republike Srbije. Takođe, ujednačavanje liste valuta za devize poslovnih banaka i Narodne banke Srbije veoma je važno i sa aspekta očuvanja finansijske stabilnosti, odnosno mogućnosti da Narodna banka Srbije obezbedi svaku valutu kojom je moguće trgovati na domaćem deviznom tržištu.

Navedena Odluka stupa na snagu 1. februara 2018. godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nove valute bugarski lev rumunski lej Narodna banka Srbije kuvajtski dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana