Tekst objavljen: 19.12.2014 13:58        


Narodna banka Srbije je pripremila nacrt izmena i dopuna Zakona o bankama kojim se menja pravni okvir za restrukturiranje banaka u Republici Srbiji.

NBS predložila pravni okvir za restrukturiranje banaka

Na ovaj način se, kako se navodi u saopštenju NBS-a, uvodi sveobuhvatan set pravila čiji je cilj ostvarivanje kontinuiteta u obavljanju kritičnih funkcija banke, obezbeđivanje stabilnosti finansijskog sistema, zaštita deponenata i investitora, novčanih sredstava i druge imovine klijenata, kao i zaštita budžetskih i drugih javnih sredstava.

Predloženim rešenjima u nacrtu Narodna banka Srbije bi preuzela ulogu tela nadležnog za restrukturiranje i bila ovlašćena da u postupku restrukturiranja banke preduzima instrumente restrukturiranja - prodaju akcija, odnosno imovine i obaveza banke, zatim prenos akcija, odnosno imovine i obaveza banci za posebne namene, odvajanje imovine i raspodelu gubitaka na akcionare i poverioce.

"Ovim nacrtom predviđene su i mere zaštite akcionara, poverilaca i trećih lica koje bi Narodna banka Srbije, kao telo nadležno za restrukturiranje, bila dužna da primenjuje u postupku restrukturiranja", ističu u NBS.

Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o bankama bi se izvršilo i usklađivanje s propisima EU u ovoj oblasti.

Narodna banka Srbije pozvala je građane, stručnu javnost i sve druge zainteresovane strane da joj u toku javne rasprave dostave svoje sugestije na nacrt zakona do 5.januara 2015.godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Bjezanija sa novcem 24.12.2014 0:55

    sad ce Naprednjaci i tu lovu da pokupe, pa ko je jos lud da stedi u Srpskim bankama, para nikad dosta za nase strucnjake sa diplomu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nacrt izmena i dopuna Zakona o bank usklađivanje s propisima EU restrukturiranje banaka nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana