Tekst objavljen: 10.05.2016 14:00        


Narodna banka Srbije (NBS) ukazala je danas na to problematični krediti nisu isto što i nenaplativi krediti, a povodom nepreciznog korišćenja tih pojmova u medijskim napisima. Koncept problematičnih kredita (NPL - non performing loans), kako se navodi u saopštenju NBS, podrazumeva kredite kod kojih je došlo do problema u otplati po jednom ili više osnova.

NBS: Problematični kredit nije isto što i nenaplativ

Veoma retko se u praksi dešava da je kredit u celosti nenaplativ, i u takvim slučajevima standardi nalažu da se izvrši celokupan otpis kredita, odnosno njegovo izmeštanje iz bilansa stanja banke.

Kako se objašnjava, pod pojmom problematični krediti podrazumeva se stanje ukupnog preostalog duga pojedinačnog kredita, po osnovu koga je dužnik u docnji duže od 90 dana, ili po osnovu plaćanja kamate ili glavnice.

Problematičan kredit je onaj po kome je kamata u visini tromesečnog iznosa (i viša) pripisana dugu, kapitalizovana, refinansirana, ili je njeno plaćanje odloženo.

Takođe, u ovakav kredit spada i onaj po osnovu kog dužnik kasni manje od 90 dana, ali je banka procenila da je njegova sposobnost otplate pogoršana i vraćanje duga u punom iznosu dovedeno u pitanje.

Uzimajući u obzir okolnosti zbog kojih je došlo do problema u otplati, banke procenjuju trenutnu vrednost ove vrste kredita na bazi očekivanih budućih novčanih tokova, odnosno izvesne mogućnosti naplate, objašnjava se u saopštenju NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
npl problematični krediti nbs krediti građani docnja banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana