Tekst objavljen: 15.03.2017 9:55        


Referentna kamatna stopa ostaje na nivou od 4,0 odsto odlučeno je na sednici Izvršnog odbora Narodne banke Srbije (NBS). 

NBS: Referentna kamata ostaje na nivou od 4,0 odsto

Izvršni odbor je prilikom donošenja ove odluke imao u vidu faktore inflacije, efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike i činjenicu da se inflacija od početka godine nalazi u granicama cilja od 3,0 odsto uz odstupanja od 1,5 procentnih poena u oba pravca i da će u tim granicama ostati i u narednom periodu, saopšteno je iz NBS.

Međugodišnja stopa inflacije je u februaru iznosila 3,2 procenta, u najvećoj meri kao posledica delovanja jednokratnih faktora, navodi se i saopštenju.

Rast potrošačkih cena je, kao i u drugim zemljama, pre svega bio opredeljen oporavkom svetske cene nafte u drugoj polovini prethodne godine, ali i rastom cena voća i povrća, koji je bio veći od sezonski uobičajenog zbog nepovoljnih vremenskih prilika početkom godine.

Da su inflatorni pritisci i dalje niski, kako se dodaje, ukazuje i bazna inflacija od 1,7 procenata međugodišnje u januaru i februaru.

Iz NBS poručuju da će Izvršni odbor i dalje pažljivo pratiti dešavanja u međunarodnom okruženju koja nalažu opreznost, a pre svega kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanja svetske cene nafte.

"Divergentnost monetarnih politika vodećih centralnih banaka biće verovatno dodatno povećana do kraja godine, a time i neizvesnost po osnovu njihovog uticaja na globalne tokove kapitala", ocenjuje centralna banka.

Ipak, Izvršni odbor ističe da je otpornost naše ekonomije na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim izgledima, a pre svega smanjenju fiskalne i spoljne neravnoteže.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. aprila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nbs nbs referentna kamata zadržana referentna kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana