Tekst objavljen: 09.12.2016 9:41        


Narodna banka Srbije odlučila je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na postojećem nivou od 4,0 odsto. Izvršni odbor NBS očekuje da će inflacija ostati niska i stabilna i da će se od početka naredne godine kretati u granicama cilla (3,0 odsto plus/ minus 1,5 procentnih poena), navodi se u saopštenju sa današsnje sednice centralne banke.

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 4,0 odsto

"Inflacija će se u granicama cilja naći zahvaljujući efektima prethodnog ublažavanja monetarne politike, rastu domaće tražnje, kao i postepenom oporavku svetske cene nafte i inflacije u međunarodnom okruženju, pre svega u zoni evra koja je naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner", ocenjuje NBS.

S druge strane, kako dodaje, relativno niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme će delovati dezinflatorno.

NBS objašnjava da na oprezno vođenje monetarne politike upućuje i dalje prisutna neizvesnost na međunarodnom finansijskom i robnom tržištu.

Kada je reč o međunarodnom finansijskom tržištu, neizvesnost se odnosi na dinamiku normalizacije monetarne politike američkih Federalnih rezervi i trajanje programa kvantitativnih olakšica Evropske centralne banke, kao i njihov uticaj na globalne tokove kapitala.

Iz NBS, ipak, ističu da uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, kao i smanjenje spoljne neravnoteže doprinose boljim makroekonomskim izgledima naše privrede i povećavaju njenu otpornost na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja.

Naredna sednica Izvršnog odbora o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 12. januara 2017.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zadržana referentna kamatna stopa referentna kamata Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana